Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EP: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket a szociális dömping ellen

Létrehozva: 2014. január 16.
Módosítás: 2014. január 16.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügyi ellenőrök számát és eszközeit bővíteni kell a tagállamokban annak érdekében, hogy felléphessenek a be nem jelentett munkavállalással, a nem valós önfoglalkoztatással, és szociális dömpinggel szemben, fogalmaztak kedden a képviselők egy nem törvényerejű állásfoglalásban.

„A tagállami munkaügyi ellenőrzések fontos szerepet játszanak a szociális jogszabályok betartatásában és az egységes versenyfeltételek fenntartásában. Az Unió GDP-jének 18,8 százalékát kitevő feketemunka felszámolásával növekedne az adózásból és a társadalombiztosításból származó bevétel. A munkaügyi szervek azonban nem rendelkeznek elegendő munkaerővel és a határon átnyúló együttműködések során is számos nehézséggel találják magukat szemben" - mondta a témáért felelős német szocialista képviselő, Jutta Steinruck.

A határon átnyúló együttműködés fokozása

A képviselők európai munkaügyi ellenőrzési platform létrehozását kérik. Ezen a felületen postaláda-cégek és hasonló, névleg létező vállalkozások listázásával segítenék a tagállamok közti együttműködést és követnék figyelemmel a be nem jelentett munkavállalást.

A képviselők emellett egy európai társadalombiztosítási kártya bevezetésének megvizsgálására is kérik a Bizottságot. A tb-kártya vagy egy ahhoz hasonló, szigorú adatvédelmi feltételeknek megfelelő dokumentum segítségével könnyen megoszthatók lennének az adatok, így tesztelhetővé válna egy, a fekete munkavállalásra figyelmeztető rendszer.

A szociális dömpinget (a más tagállamokkal szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jutást) leállító uniós lépésekre is szükség van, vélik a képviselők. Ezeket a szabályokat az EU versenyjogának kellene tartalmaznia.

Szociális védelem

Egy másik, szintén nem kötelező érvényű állásfoglalás az egyre nagyobb számú uniós önfoglalkoztatott számára kér megfelelő szociális védelmet. Az állásfoglalás emellett a tagállamok társadalombiztosítási rendszereinek jobb koordinációját is sürgeti.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2014.1.14-re kattintva)

A plenáris vita felvételről (2014.1.13.)

Jelentéstevő: Jutta Steinruck (S&D, Németország)

Az eljárás lépései (angolul)

Jelentéstevő: Vilija Blinkevičiūtė(S&D, Litvánia)

Az eljárás lépései (angolul)

Ugrás vissza Ugrás vissza...