Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Regionális összefogás az Európai Neutronkutató Központ (ESS) magyarországi megvalósításáért

Létrehozva: 2008. június 17.
Módosítás: 2008. június 18.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. június 17.

Kétnapos nemzetközi ESS konferenciát tartott Debrecenben 2008. június 16-án és 17-én a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) és az ESS Magyarország. A kormányzat és a tudományos élet összefogásában megrendezett eseménysorozat célja az volt, hogy az Európai Neutronkutató Központ (ESS) magyarországi megvalósítása érdekében a regionális országok képviselői meggyőződhessenek a magyarországi helyszín alkalmasságáról, és megkezdődhessenek a tárgyalások a beruházást finanszírozó nemzetközi konzorciumba való belépéssel kapcsolatban. A konferencián részt vett Egyed Géza az NFGM szakállamtitkára és Kósa Lajos Debrecen város polgármestere.

Az ESS befogadására ma leginkább Magyarország mellett Spanyolországnak és Svédországnak van esélye.  A lehetséges magyarországi regionális együttműködés - melynek tagjai Ausztria, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna - esélyeit növeli, hogy az EU a K+F kapacitások kiegyensúlyozására törekszik, és új tagállamba még nem került nagy kutatási berendezés. Az érintett tudományterületek (anyagtudományok, biotechnológia, orvostudományok) Magyarországon fejlettek, szakembereink nemzetközi presztízse magas.

Magyarország legfontosabb előnyei:

A magyar neutronkutatási koncepció olcsóbban és hatékonyabban használható, mint a mostani amerikai és a japán megoldások. Az ESS működését megalapozó eljárás az ún. hosszú impulzusú neutronforrás kidolgozója Mezei Ferenc fizikus, az MTA tagja.

Debrecen jelentős kutatási és fejlesztési bázisa:

a neutronkutatásnak szentelt MTA ATOMKI kutatóintézmény, amely több mint fél évszázada eredményesen működik, s így komoly tudományos háttérrel és megfelelő üzemeltetési tapasztalattal rendelkezik;

a Debreceni Egyetem K+F kapacitása, széles kapacitású tudományos kutatói hálózattal és utánpótlással.

Az ESS beruházás elnyerése újabb fontos lépést jelentene a magyar K+F szféra fejlesztésében, hiszen még jelentősebben ráirányítaná a nemzetközi figyelmet a hazai kutatásokra és a kutatási eredmények alkalmazásaira, lehetséges kitörési pontokat teremtve ezzel a hazai kutatás és fejlesztés számára.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nemzetközi összefogással megvalósuló ESS projekt több szempontból is megtérülő beruházás. Egyrészt jelentős infrastrukturális fejlesztéseket generál, amely magával hozza a szolgáltató szektor bővülését, amellett, hogy mind a kivitelezési szakaszban, mind a működése során több ezer munkahelyet teremt.

Háttér:

Az Európai Neutronkutató Központ jelenleg az EU egyik legnagyobb tervezett kutatás-fejlesztési berendezése, amelynek létesítését az indokolja, hogy a neutronforrások iránti igény az elkövetkező évtizedekben jelentősen megnő majd. Az ESS egy olyan békés célú, XXI. századi technológiával működő anyagvizsgálati módszer, amely teljesen veszélytelen, még a vizsgált anyagot sem roncsolja. A vizsgálat során a neutronnyalábok ütköznek a vizsgált anyaggal, ekkor a neutronok iránya megváltozik, és az eltérülésből leírható az anyag szerkezete. A neutronkutatási vizsgálat jól alkalmazható orvosi gyógykezelések (agydaganatok és más rákbetegségek gyógyítása), gyógyszerkutatás, kenőanyagok kifejlesztése, öntisztuló falfestékek, szennyezés lepergető felületek kutatásaiban.

Az ESS projekt nemzetközi összefogással megvalósuló, megtérülő beruházás, amely mind a kivitelezési szakaszban, mind működése során több ezer munkahelyet teremt. Az ESS környezetébe települő kutatóhelyek és a high-tech iparágak szereplői további € milliárdok beruházásával az adott térségben, jelentős továbbgyűrűző gazdaságélénkítő hatásokat gerjesztenek. A Kormány 2007-2013 évekre vonatkozó középtávú tudomány-, technológia- és innováció-politikai (TTI) stratégiája nevesítve tartalmazza az ESS magyarországi létesítését, a szükséges nemzetközi részvétel és társfinanszírozás biztosítása mellett. Az EU kutatási infrastruktúrák stratégiai fóruma (ESFRI, European Strategy Forum on Research Infrastructures) a projekt indításának felgyorsítása érdekében a három helyszín (Debrecen, Bilbao és Lund) értékelésére egy független nemzetközi szakértői csoportot kért fel, amely az előre kidolgozott szempontrendszer alapján benyújtott projektjavaslatok, illetve helyszíni szemlék után minősíti a pályázó városokat (rangsorolás nélkül). Ez az értékelő folyamat 2008 szeptemberében zárul, majd ezt követően, várhatóan bilaterális kormányközi egyeztetések folyamán dőlhet el 2008 végéig az európai helyszín kérdése.

Ugrás vissza Ugrás vissza...