Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Parlament a nagyobb versenytől a vasúti személyszállítás minőségének javulását várja

Létrehozva: 2014. március 3.
Módosítás: 2014. március 3.
Forrás: Európai Unió

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Intenzívebbé válik a verseny a vasúti személyszállítás terén az Európai Parlamentben elfogadott jogszabálytervezetnek köszönhetően. A vasúti fuvarozási szerződéseket eddig egyetlen szolgáltatóval aláíró nemzeti hatóságoknak ezentúl pályázatot kell kiírniuk vagy meg kell indokolniuk, ha pályáztatás nélkül kötnek szerződést. Az új vagy kis vasúttársaságoknak jobb hozzáférést kell biztosítani a vasúti infrastruktúrához, a bonyolult engedélyeztetési eljárásokat pedig egyszerűsítik. 

A vasúti szolgáltatások javításához és az utasok számára is érezhető fejlődéshez a közszolgáltatási szerződéseknek egy sor hatékonysági és szolgáltatásminőségi kritériumot kell előírnia, fogalmazott a Parlament a vasúti ágazatra vonatkozó szerződések odaítélésének új szabályai kapcsán.

A nemzeti hatóságok a szerződéseket vagy pályáztatás útján ítélhetik oda, vagy pedig közvetlenül megbízhatnak egy vasúti szolgáltatót. Az utóbbi esetben uniós szabályok megszabják a szerződés maximális időtartamát, a nemzeti hatóságoknak pedig többek között olyan hatékonysági kritériumok alapján kell megindokolniuk a pályáztatás mellőzését, mint a szolgáltatás pontossága, költséghatékonyság, a vonatok gyakorisága és az utasok elégedettsége.

A kiválasztott közszolgáltatóknak a kötelező nemzeti, regionális vagy helyi előírásoknak megfelelő munkakörülményeket kell biztosítaniuk munkavállalóik számára. A vasúti szolgáltatóknak eleget kell tenniük a kollektív szerződési megállapodásoknak és tisztességes munkakörülményeket kell teremteniük, fogalmaz a szöveg.

A jogszabálytervezet célja, hogy az újonnan belépő szolgáltatók ugyanúgy hozzáférjenek a vasúti infrastruktúrához, mint a már korábban is szolgáltatást biztosítók. A forgalom alapján minden tagállamban meghatározzák a kiosztandó szerződések minimális számát, amely segítheti a közszolgáltatási szerződésekért ringbe szálló kisebb szolgáltatókat.

A képviselők a vasúti szolgáltatók biztonsági tanúsítványainak egységesítését és a vagonengedélyezési eljárások költségeinek és időtartamának csökkentését is támogatták.

További információ a háttérdokumentumban található.

Következő lépések

A szavazás eredménye a Parlament a negyedik vasúti csomagot alkotó hat jogszabályról első olvasatban kialakított véleményét jelenti. A Tanács pozíciójának kialakítása után a két jogalkotó tárgyal a jogszabály végső változatáról. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...