Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EB: Erős ipari háttér nélkül nem prosperálhat az európai gazdaság

Cikk:

Noha az ipari teljesítmény stabilizálódott, a gazdaság részaránya az európai GDP-ben az egy évvel ezelőtti 15,5%-os értékről 2013 nyarára 15,1%-ra esett vissza. 

Az Európai Bizottság által a tegnapi napon az ipari versenyképességről közzétett két jelentés kiemeli, hogy a tagállamok haladást értek el az üzleti környezet, az export és a fenntarthatóság javítása terén. Azonban továbbra is számos probléma áll fenn. Az iparilag legversenyképesebb és a mérsékelten teljesítő országok közötti konvergencia stagnál. Emellett szinte minden tagállamban emelkedik az energia költsége, ami szintén hozzájárul az európai ipar leépüléséhez. Szinte valamennyi tagállamban nagy akadályokat kell leküzdeni a finanszírozáshoz való hozzáféréshez, emiatt pedig visszaesett a beruházások volumene. Ahhoz, hogy az európai ipar újra virágozni kezdjen, jelentősen javítani kell a közigazgatás teljesítményét, valamint az iskolák és a vállalatok közötti kapcsolatokat. További erőfeszítéseket kell tenni a piacközeli innováció ösztönzésére.

Az EU-ban az Európa 2020 stratégia biztosítja a keretet a növekedéshez. A Bizottság rendszeresen javaslatot tesz különféle területeken a növekedést és munkahelyteremtést ösztönző kezdeményezésekre.Antonio Tajani alelnök ma kihangsúlyozta, az Európa 2020 stratégia céljainak eléréséhez Európának erős ipari háttérre van szüksége. A feldolgozó-ipar erős továbbgyűrűző hatást gyakorol a gazdaság többi részére, különösen az általános termelékenység terén. A magánszektorbeli innováció 80%-a és a kivitel háromnegyede köszönhető az iparnak, amely a munkahelyteremtés szempontjából is igen jelentős szerepet játszik.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos a következőképpen nyilatkozott: „Még mindig messze vagyunk a 2012-ben a Bizottság által 2020-ra kitűzött 20%-os céltól. A Bizottság számos kezdeményezést tett a magas energiaárakkal, a hitelhez való nehézkes hozzáféréssel, a beruházások visszaesésével, a hiányzó szakértelemmel és a bürokráciával összefüggő problémák megoldására. Az ősz folyamán egy ipari kezdeményezést is előterjesztünk, amely további lökést fog adni az e területet érintő intézkedések ösztönzésének. Tekintettel az Európai Tanács 2014. februári ülésére, ez katalizátorként fog hatni az ipar növekedésének és versenyképességének jelentős megerősödésére. A Bizottság az elkövetkező hetekben fogja benyújtani javaslatait az Európai Tanácsnak.

Az európai ipar helyzete

Két olyan területen tapasztalhatók aggasztó fejlemények, amelyek minden gazdaság számára létfontosságúak: a termelékenység és a foglalkoztatás terén. Az EU termelékenysége ismét romlik az Egyesült Államok teljesítményéhez képest, míg a munkanélküliség az európai munkaerő 11%-a számára továbbra is a mindennapok valóságát jelenti. Mindez különösen az ipart érinti súlyosan, ahol több mint 3,8 millió munkahely szűnt meg 2008 óta.

A két jelentés fő eredményei a következők:

Pozitívumok:

 • az ipari termelés fő motorja az exporttevékenység; az EU az Egyesült Államok és Japán szintje fölött teljesít. Európa 2012-ben 365 milliárd euró kereskedelmi többletet ért el, ami körülbelül egymilliárd eurót jelent naponta,
 • az innovációs teljesítmény 2008 óta javult, de a konvergencia – úgy tűnik – 2012 óta megtorpant,
 • az üzleti környezet a legtöbb tagállamban javult, de ugyanígy a világ többi országában is,
 • a legtöbb tagállamnak sikerült javítania a munkaerő készségbázisát.

Gyenge pontok:

 • a beruházások mértéke tartósan alacsony,
 • a magas energiaárak jelentős problémát jelentenek az ipar számára,
 • a finanszírozáshoz való hozzáférés számos tagállamban romlott,
 • egyes tagállamokban a közigazgatás hatékonyságának és eredményességének javítása a növekedés helyreállításának kulcsa.

A jelentések a következő prioritásokra tesznek javaslatot:

 • a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsíteni a vállalkozások számára mindennapi tevékenységeik végzését,
 • csökkenteni az európai termelési költségeket (pl. az energia- és a nyersanyagköltségeket),
 • a vállalkozások, különösen a kkv-k számára javítani a finanszírozáshoz, valamint a tőkepiacokhoz való hozzáférést,
 • mind a belső piacon, mind a harmadik országokban megnyitni a piacokat az európai vállalatok számára,
 • elősegíteni az új technológiákba és az innovációba való beruházást, különösen a 2012. évi iparpolitikáról szóló közleményben meghatározott 6 prioritási területen,
 • gondoskodni arról, hogy az európai munkaerő mind a készségek, mind a rendelkezésre állástekintetében megfeleljen a 21. századi gazdaság igényeinek.

Az EU ipari megközelítésének ágazati vetülete

Európa számos ipari ágazatban világelső, ezek legtöbbjében különféle értékláncok működnek, melyekben a kiemelt vállalatok tömérdek kis- és középvállalkozással állnak kapcsolatban. A Bizottság már javaslatot tett egy sor, a stratégiai ágazatokat, például a gépjárműipart, az acélipart, valamint a biztonsági és védelmi ipart érintő szakpolitikai intézkedésekre.

Háttér

A következő hat hónapban az iparpolitika különösen fontos helyet fog elfoglalni az európai programban. A Versenyképességi Tanács szeptember 26–27-i ülésén indul a politikai vita az Európai Tanács 2014 februárjában az ipari versenyképességről és növekedésről tartandó ülésére való felkészülésként, amely egyedülálló lehetőséget nyújt majd a gazdasági növekedés és a reálgazdaság legmagasabb politikai szintű támogatását szolgáló intézkedések meghatározására.

További információk:

MEMO/13/815: 2013. évi versenyképességi jelentés: ipar nélkül nincs növekedés és munkahelyteremtés

MEMO/13/816: Az uniós tagállamok ipari versenyképessége: történt némi előrelépés, de még mindig számos kihívással kell megküzdeni

További információk az általános versenyképességi jelentésről

A tagállamok által elért eredmények nyomon követése

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...