Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Kihirdették a csoportos EU elnökség logópályázatának magyar nyerteseit

Cikk:


Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
Budapest, 2009. február 17.

Göncz Kinga külügyminiszter, az EU-elnökségi munkacsoport, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és a Külügyminisztérium képviseletében ünnepélyes keretek között vehette át nyereményét a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség nemzetközi logópályázatának 10 magyar döntőse. A Miniszterelnöki Hivatal felhívására a spanyol-belga-magyar közös pályázatra Magyarországon 60 képzőművészeti hallgató jelentkezett, közülük kilencet a szakmai zsűri jutott a döntőbe, a tizedik továbbjutót pedig a közönség választotta ki.

A csoportos EU-elnökség három országot összefogó pályázatának magyar részvevői február 17-én a Parlament Delegációs termében vehették át okleveleiket, illetve emléklapjaikat. A hatvan formatervező, tervezőgrafikus diáknak - köztük a nemzetközi döntőbe jutott legjobb tíz magyar pályamunka alkotóinak - a parlamenti eredményhirdetésen és ünnepélyes díjátadón többek között Göncz Kinga külügyminiszter asszony, Mesterházy Attila és Németh Zsolt, az EU-elnökségi munkacsoport társelnökei, Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs mb. szakállamtitkára, valamint a magyar zsűri tagjai fejezték ki köszönetüket és gratulációjukat. A Miniszterelnöki Hivatal a döntősöket egyenként bruttó 500-500 eurós jutalomban részesíti. A nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes alkotást - amely a csoportos elnökség ideje alatt a három ország szimbóluma lesz - 2010 januárjában ismerheti meg a nagyközönség.

Az Európai Unió soros elnöklésében 2007 óta alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam 6-6 hónapig tölti be az elnöki tisztséget. 2010. január 1-jétől 2011. június 30-áig Spanyolország, Belgium és - most először - Magyarország látja el az EU elnöki feladatait a csoportos elnökség keretében. A három tagállam úgy határozott, hogy a csoportos elnökséget közös logóval is szimbolizálják, ezért a három ország közösen írt ki pályázatot egy olyan logó megtervezésére, melynek grafikájában az egyes tagállamok nemzeti sajátosságai is megjelennek. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhattak.

Magyarországon 2009. január 19-ig három hazai művészeti egyetem 60 nappali tagozatos hallgatója küldte be logóterveit a Miniszterelnöki Hivatal felhívására.. A 60 pályázóból 24 diák a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Grafikus Szakának, 25 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakának, 11 pályázó pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Faipari Mérnöki Karának Formatervező, valamint a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakának hallgatója.

Minden pályázatnak három logót kellett tartalmaznia, amelyeknek meg kellett jelenítenie a XXI. századi Európai Uniót, valamint annak polgárait, tartalmaznia kellett a csoportos elnökségre utaló motívumot, illetve a csoportos elnökséget alkotó országokra vonatkozó egyedi motívumokat is. Előírás volt továbbá, hogy a logó könnyen felhasználható legyen, többféle méretben, anyagon, felületen és színben.

A beérkezett magyar pályaművek közül az uniós kiírók elvárásainak megfelelően formatervezőkből, grafikus művészekből álló héttagú nemzeti zsűri választotta ki január 27-én azt a 9 magyar logótervet, amelyek részt vehettek a nemzetközi döntőben. A zsűri elnöke Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, a Német Formatervezési Tanács alelnöke, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, tagjai pedig Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bakos Katalin művészettörténész, Pohárnok Mihály, a Design Center ügyvezetője, Vargha Balázs tervezőgrafikus, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal mb. kommunikációs szakállamtitkára, valamint Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára voltak.

A nemzetközi döntőbe a következő kilenc alkotó pályaműve került be: Török Csaba (MKE), Bihon Roland (NYME), Nagy Dániel (NYME), Koncz Fruzsina (MOME), Kovács Borbála (MOME), Varga Tünde (NYME), Robin Kosnas (MKE), Hangyás Gergely (NYME) és Szabó Márton (MKE).

A tizedik pályaművet - amely szintén bejutott a nemzetközi döntőbe -  a nagyközönség január 28. és 30. között a www.magyarorszag.hu/eulogo oldalon online szavazással választotta ki a hazai zsűri által korábban meghatározott körből. A közönségszavazás 3 napja alatt több mint 7000 szavazat érkezett, ebből közel 2000 szavazattal nyert Horváth Judit pályamunkája, melyen az európai alapértékek megjelenítése mellett a három tagországot egy-egy jellegzetes épület szimbolizálja.

Török Csaba az egységet az országok zászlóinak felhasználásával, valamint egy kitárt karú emberhez hasonlatos csillaggal fejezte ki pályamunkájában. A Bihon Roland által megalkotott szimbólum egy négyzet kontúrjából áll, nyilat formázva. Nagy Dániel az atomos szerkezettel, Koncz Fruzsina egy csillaggal és a nappal jelképezte a tagállamok jövőbeli harmonikus együttműködését. Kovács Borbála logói az országok két betűből álló rövidítésének játékos elrendezésén alapszik, Varga Tünde logói az SMS hangulatjelekre, illetve az internetes kommunikációban használt emotikonokra utalnak, a Robin Kosnas által tervezett embléma alapmotívuma a cipzár. Hangyás Gergely koncepciójában a közös logó az Európai Unió csillagaival egy virágot mintáz, Szabó Márton jelképét pedig a parlamenti üléstermek struktúrája ihlette.

A nyertes pályázók alkotásait magas színvonalú pályamunkaként ítélte meg a zsűri, amelyekben egy-egy szimbólum segítségével, valamint az országok zászlóinak felhasználásával egyaránt kifejezésre jut a három tagország egysége, egyedisége és az unió szellemisége is.

Február 12-én Budapesten választotta ki a csoportos elnökség tagállamainak zsűrije az országonkénti 10-10, azaz összesen 30 legjobb pályamunka közül azt az egyet, amely a 2010-2011-es csoportos elnökség kizárólagos szimbóluma lesz. A rangos nemzetközi zsűriben formatervezők, design szakértők és uniós ügyekkel, a csoportos elnökség előkészítésével foglalkozó szakállamtitkárok vettek részt. Belgiumot Olivier Chastel külügyekért felelős államtitkár, Olivier Alsteen, a belga Miniszterelnöki Hivatal igazgatója, Marc Michils, a Saatchi & Saatchi Belgium igazgatója képviselték. Spanyolországról Nicolás Martínez-Fresno, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Norberto Chaves formatervezési szakértő valamint Juan José Gimeno formatervező érkezett a zsűribe. Magyarországról pedig Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke, valamint Bakos Katalin művészettörténész értékelték az alkotásokat.

A nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes alkotás a csoportos elnökség ideje alatt a három ország közös logója lesz. A győztes alkotó 10 000 euró jutalomban részesül, melyet a tagállamok közösen biztosítanak. A logót az elnökségi periódus megkezdése, azaz 2010 januárja előtt ismerheti meg a nagyközönség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...