Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Országgyűlés elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását

Cikk:


Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2008. december 16.

Az Egészségügyi Minisztérium fontos és előremutató lépésnek tartja, hogy hétfőn a Parlament 217 igen és 162 nem szavazat mellett elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. A törvénycsomag így hosszú távon biztosíthatja a Biztonság és Partnerség Programban lefektetett célokat, a lakosság minél magasabb szintű ellátását. Jelentős lépéseket tehetünk majd az igazságosabb hozzáférés, valamint a hatékonyabb, jobb minőségű, a szükségletekhez jobban alkalmazkodó ellátórendszer felé. Örülünk, hogy azok a képviselők, akik igennel szavaztak felismerték, hogy a törvény elfogadásával egy a betegellátási igényekhez jobban alkalmazkodó egészségügyi struktúra alakítható ki és a járóbetegellátás ezáltal fejleszthető. A törvény elfogadása olyan mérföldkő, amely rendkívül pozitívan járulhat hozzá a magyar egészségügy fejlődéséhez.

  • Az egyik legfontosabb módosítás az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény módosítása. A változtatás egyik legfontosabb célja volt, hogy az Alkotmánybíróság útmutatása alapján megalkossuk az új eljárási szabályokat a kapacitások felosztásáról, annak érdekében, hogy a rendszer a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodni tudjon. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az optimális kihasználtság javítása és biztosítása érdekében megfelelő mennyiségű és összetételű kapacitások álljanak rendelkezésre a járóbeteg-szakellátásban. A saját szolgáltatói közötti rugalmas kapacitás-átcsoportosítást ezentúl az egészségügyi szolgáltató és fenntartója is kezdeményezheti. Az éves újraelosztásról minden esetben a regionális tisztifőorvos dönt majd, az egészségbiztosító javaslata alapján.

  • A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvényben továbbgondoltuk a gyógyszertámogatási- és befogadási rendet. Az intézkedés által a választható támogatott gyógyszerek köre bővül, az ún. delistázási szabályok módosításával. A hatóanyag azonos gyógyszerek között az eddigi tapasztalatoknak megfelelően a verseny hatására tovább csökkenek az árak, a támogatásban maradó gyógyszerek köre szélesebbé válik, a betegek és a rendelő orvosok számára ez választékbővítést jelent.

  • Az Alkotmánybíróság döntése alapján pontosítva, visszaállítottuk a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény orvoslátogatói díjról szóló korábbi rendelkezését.

  • Szabályoztuk a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozását az uniós szabályoknak megfelelően.

  • A törvény a jövőben lehetővé teszi a gyógyszerészek számára is a doktori cím használatát.

  • Eltöröltük továbbá a közgyógyellátási címen rendelhető eszközök miniszteri rendelet szerinti kihirdetési kötelezettségét, helyette ezt az OEP a határozatai alapján kiadott közleményben hirdeti majd ki.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításával bővülnek a lakosság-közeli ellátások és javul annak minősége, erősödik az egészségbiztosító szolgáltatói szerepe, a szolgáltatók számára lehetővé teszi a szükségletekhez jobban igazodó kapacitáskihasználást, és megteremti a koherenciát az uniós jogszabályokkal, elvárásokkal.

Ugrás vissza Ugrás vissza...