Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Székely Tamás egészségügyi miniszter levele az Egyetemi Klinikák Szövetségének

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Budapest, 2009. június 24.Dr. Tulassay Tivadar
rektor, elnök
Egyetemi Klinikák Szövetsége
Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A 2009. június 23-án a sajtó számára közzétett „Az Egyetemi Klinikák Szövetségének állásfoglalása a betegellátás biztosítása érdekében”, az Egészségügyi Minisztériumba hivatalos formában ez idáig el nem juttatott nyilatkozatukkal kapcsolatban az alábbiakban tájékoztatom.

A további tényszerű, finanszírozási adatokból megállapítható, hogy a tavalyi évhez viszonyítva főként az egyetemi klinikák finanszírozása emelkedett.

A négy egyetem 2008. I-VI. havi finanszírozása összesen 45,5 Mrd Ft volt, míg a 2009. évi I-VI. havi finanszírozása 49,6 Mrd Ft, azaz összességében az egyetemek a tavalyi év hasonló teljesítményéhez viszonyítva az Egészségbiztosítási Alapból 4,1 Mrd Ft-tal több finanszírozásban részesültek.

A négy egyetem 2008. I-VII. havi finanszírozása összesen 52,1 Mrd Ft volt, míg a 2009. évi I-VII. havi finanszírozása 56,2 Mrd Ft, azaz összességében az egyetemek a tavalyi év hasonló teljesítményéhez viszonyítva az Egészségbiztosítási Alapból ez idáig 4,1 Mrd Ft-tal több finanszírozásban részesültek.

Az új típusú finanszírozás első hónapjának eredményét is figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy azon állítások, melyek szerint nem tudják biztosítani a betegek ellátását, nem tudják vállalni az ellátási területükön kívülről érkező betegek kezelését nem felel meg a valóságnak.

A Semmelweis Egyetem kedvező finanszírozása kiemelkedik ebből a körből is, hiszen a tavalyi I-VII. havi finanszírozásukat hasonlítva az idei I-VII. havi finanszírozásukhoz kijelenthető, hogy összességében 1,496 Mrd, azaz majdnem másfél milliárddal több forráshoz jutottak. Az új típusú finanszírozás első kifizetésével is a tavalyi júliusi OEP bevételükhöz képest 58 Millió forinttal többet kapnak.

Ezért is váratlanok és nehezen értelmezhetőek állásfoglalásuknak azon állításai, amelyek csökkenő forrásokról, forráskivonásról szólnak. Az feltételezhető, hogy vagy nincsenek valamennyi információ birtokában, vagy levelük politikai indíttatású volt. A továbbiakban is az átláthatóság jegyében rendelkezésre állnak az Önök számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai, amelyek előmozdíthatják azt, hogy a valós számok birtokában történjen az Önök részéről is a közvélemény tájékoztatása.  

Természetesen minden intézménynek elsődleges kötelezettsége az, hogy a területi ellátási kötelezettségének megfelelő körben lássa el a lakosságot. Kérem tehát, hogy írásban erősítsék meg, hivatalos formában is, - hiszen eddig csak a sajtó közvetítésén keresztül jutott el hozzánk - azt az állítást, hogy a továbbiakban területen kívülről érkező betegeket nem látnak el. Ez esetben ugyanis ennek a betegkörnek az ellátását nyújtó intézménykörnek a finanszírozását meg kell erősítenie az egészségbiztosítónak, az Önök terhére.

Kérem, hogy a továbbiakban ragaszkodjanak a tényszerűséghez, és a politikamentességhez, mert ezek hiánya nem szolgálja a betegellátás zavartalanságát.

Budapest, 2009. június 24.

Üdvözlettel:
Dr. Székely Tamás

Ugrás vissza Ugrás vissza...