Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A balesetek okozzák a legtöbb halálesetet a gyermekek körében

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. július 7.


A balesetek okozzák a legtöbb halálesetet a gyermekek körében, derült ki az Egészségügyi Világszervezet és az Egészségügyi Minisztérium július 7-én tartott közös sajtótájékoztatóján. Dr. Medgyaszai Melinda Szakállamtitkár Asszony és Dr. Dinesh Sethi a WHO baleset megelőzési szakértője arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben nem történik hatékony beavatkozás, a balesetek száma és súlyossága növekedni fog.

Dr. Dinesh Sethi a WHO által közétett „European Report on Child Injury Prevention” Gyermekbalesetek Megelőzéséről szóló Európai Jelentés című kiadvány bemutatásán keresztül rávilágított arra, hogy a balesetek okozzák a legtöbb halálesetet, illetve élethosszig tartó rokkantságot a gyermekek körében, amelyek nagy hányadát hatékony módszerek és stratégia kidolgozásával el lehetne kerülni.

Évente mintegy 42.000 gyermek, illetve 20 év alatti fiatal hal meg véletlen balesetek következtében az Európai régióban. Magyarországon évente közel 1 millió ember szenved el egészségügyi ellátást igénylő balesetet, közülük 7.500 halálos kimenetelű, ebből 193 gyermek. Magyarországon tehát minden hatodik gyermek véletlen balesetben hal meg. Egy biztonságosabb környezet kialakításával ez az arány akár a felére is csökkenthető lenne. Az egyes balesetek közül kiemelkedő helyen állnak a közlekedési balesetek, vízbefúlás, mérgezések, égési sérülések és esések.

A baleset megelőzés ugyanakkor nem csak emberi szempontból, hanem anyagilag is súlyos terheket ró az államra. A WHO becslései szerint 1 EUR befektetéssel 29 EUR megtakarítást lehetne elérni például a kerékpáros sisakok alkalmazásával. A felnőttkori baleseteket is figyelembe véve több mint 200.000 fő kórházi ellátására kerül sor évente, ami több milliárd forintot emészt fel.

Dr. Medgyaszai Melinda éppen ezért a felnőttkori balesetek megelőzésére helyezte a hangsúlyt, és felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben nem történik országos szintű beavatkozás a balesetek számának illetve súlyosságának csökkentésére, bizonyos baleset típusok gyakorisága – például a közúti illetve háztartási baleseteké – növekedni fog.

Az Egészségügyi Minisztérium – az idevonatkozó WHO irányelveket és tapasztalatokat is figyelembe véve – egy korszerű és hatékony stratégia kialakításán dolgozik, ami a megelőzésre fordított összeg többszörös megtérülését biztosíthatja.  
Ugrás vissza Ugrás vissza...