Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Reagálás a Népszabadság "Nehéz bevallani az EVA-t" című cikkében előadottakkal kapcsolatban

Létrehozva: 2005. február 8.
Módosítás: 2005. február 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Népszabadság 2005. február 8-i számában "Nehéz bevallani az evát" címmel cikket jelentetett meg azzal kapcsolatosan, hogy az evás vállalkozások nehezen jutnak hozzá a bevallási nyomtatványokhoz, mert a postahivatalokban és a nyomtatványboltokban sem kaphatók.

Az újság felvetéseivel kapcsolatban az APEH a következőket kívánja közzétenni.

Az adónyomtatványok előállítására, forgalmazására az APEH még 2001-ben lefolytatott nyilvános pályázat alapján szerződést kötött egy Konzorciummal, melynek keretén belül a gyártást három nagy nyomda, míg a forgalmazás feladatainak ellátását a Magyar Posta Rt. végzi.

Megjegyezzük, hogy a hatályban lévő jogszabályok nem teszik lehetővé a költségvetési szervek részére a térítés ellenében történő nyomtatvány árusítását, ezért is kellett lefolytatni a fent megjelölt eljárást.

Az adónyomtatványok előállításához, ill. forgalmazásához az adóhatóság minden szükséges feltételt időben teljesített, így a továbbiakban nincs ráhatása sem az előállítás, sem a forgalmazás problémáira.

Ugyanakkor az állami adóhatóság is észlelte az újságcikkben felvetett forgalmazással kapcsolatos hiányosságot és azonnal felhívta a Magyar Posta Rt. figyelmét a piacon kialakult helyzetre, kérve sürgős intézkedésüket a nyomtatvány-hiány megszüntetésére.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a problémát legkésőbb holnapra megoldják.

Megjegyezzük, hogy az APEH internetes honlapján ( www.apeh.hu ) már 2004. áprilisa óta letölthető az idei EVA-s űrlap, amely lehetőséggel ez idáig több mint 57 ezren éltek is. Tavaly a benyújtott EVA-s bevallások mintegy 70 %-át ezen a módon nyújtották be az adózók.

A most kialakult probléma áthidalására az APEH ügyfélszolgálatai oly módon tudnak segítséget nyújtani, hogy a kihelyezett internetes gépekről az ügyfelek ingyenesen letölthetik a nyomtatványt.

Budapest, 2005. február 8.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Ugrás vissza Ugrás vissza...