Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A szociális miniszter felhívása - összehangolt munka a fagyhalálok megelőzésére

Cikk:

SZMM Sajtótitkárság
2009. december 17.


A napokban várható rendkívüli hideg miatt különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kihűléses halálesetek megelőzésére, amely mindannyiunk felelőssége. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kéri, hogy az önkormányzatok, a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakemberei települési szinten hangolják össze tevékenységüket, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot a tragédiák megelőzése érdekében.

A meteorológiai előrejelzés szerint az országban az elkövetkező napokban akár a mínusz 20 fokot is elérheti a hőmérséklet. A rendkívüli hideg miatt különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kihűléses halálesetek megelőzésére, amely közös felelősségünk és mindenkinek megvan benne a maga szerepe. Minden aprónak tűnő segítség – egy csésze tea, egy tál meleg étel, egy takaró – óriási jelentőségű.

Kérjük, hogy a probléma kezelésében hatáskörrel és eszközökkel rendelkező megyei és települési önkormányzatok, a mentőszolgálat és rendőrség munkatársai, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó szervezetek szakemberei települési szinten hangolják össze tevékenységüket, ha szükséges, hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot a tragédiák megelőzése érdekében.

Fontos, hogy figyeljünk a környezetünkben élőkre. Különösen nagy veszélyben vannak ilyenkor az utcán élő hajléktalan emberek és a saját, sok esetben fűtetlen lakásukban élő, nehezen mozgó, többnyire idős emberek. Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszédot nem látjuk tüzelőt bevinni vagy a spórolós idős embernél folyamatosan ég a villany és jó ideje nem láttuk kimozdulni a lakásból. Mindenképpen segítségre van szükség, ha fekvő, mozdulatlan vagy reszkető, esetleg ittas hajléktalan emberrel találkozunk.

Ha olyan emberről tudunk, akit bármilyen okból kihűlés fenyeget, kérjünk segítséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámon vagy az alább felsorolt, a hajléktalanellátó szervezetek által működtetett regionális diszpécserszolgálatok telefonszámain vagy a polgárőrségen.

Diszpécserszolgálatok telefonszámai:

Budapest (Budapest, Pest megye): Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat, Budapest 1/338-41-86,

Tatabánya
(Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye): Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép–Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028,

Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas,Zala megye): Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete,  Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000

Pécs
(Baranya, Somogy, Tolna megye): Támasz Alapítvány, Dél-Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169,

Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye): Magyar Vöröskereszt, Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260,

Nyíregyháza
(Hajdú-Bihar,Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye): Periféria Egyesület, Észak-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618,

Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye): Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582..

A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu oldalon, valamint a www.hajlektalan.info weblapon.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nevében köszönjük, hogy Ön is odafigyel a segítségre szorulókra.

Ugrás vissza Ugrás vissza...