Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sokakat megmozgatott a fejlesztéspolitika

Létrehozva: 2005. augusztus 25.
Módosítás: 2005. augusztus 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Hivatal
Kommunikációs Főosztály

2005. augusztus 25.

Rendkívül sikeres az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) társadalmi egyeztetése: a legjelentősebb társadalmi, gazdasági és civil szervezetek fontosnak érzik, hogy véleményt alkossanak az ország fejlesztési céljait 2020-ig megfogalmazó dokumentumról. Az OFK-t - Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter részvételével - augusztus 30-án vitatja meg a társadalmi egyeztetés egyik hazai "csúcsszerve", a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT).

Az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepciót (OFK) és az Országos Területfejlesztési Koncepciót (OTK) értékelő kérdőívből több mint félezret töltöttek ki és küldtek vissza a Nemzeti Fejlesztési Hivatalhoz (NFH) a társadalmi partnerek, akik között a Magyar Tudományos Akadémiától a szakmai kamarákon és az érdekképviseleteken át a legjelentősebb civil szervezetekig számos mértékadó, reprezentatív szervezet szerepelt. A partner szervezetek többsége úgy látja: a magyar lakosság egészségi állapotának javítása, az oktatás színvonalának emelése és az élethosszig tartó tanulás feltételeinek megteremtése, az élhető természeti és lakókörnyezet kialakítása és az elérhetőség javítása olyan kiemelt fejlesztéspolitikai célok, amelyek hozzájárulnak a munkahely-teremtéshez, és hosszú távon megalapozzák az ország versenyképességét.

Rengetegen érdeklődtek az interneten is. Az NFH honlapját (www.nfh.hu) az első félévben több mint 320 ezren keresték fel, 2 millió 200 ezer oldalt letöltve. A társadalmi vitára bocsátott fejlesztéspolitikai dokumentumokat összesen több mint 23 ezerszer töltötték le. Arra az interneten feltett kérdésre, hogy az OFK stratégiai céljai közül melyik három a legfontosabb, több ezren szavaztak. Az NFH munkatársai az elmúlt hónapokban több mint 150 rendezvényen vettek részt, amelyeknek fő napirendi pontja nem a koncepcióról szóló tájékoztatás, hanem a hozzászólások, vélemények, kritikák összegyűjtése volt.

A beérkezett javaslatokkal, észrevételekkel kiegészített OFK-t terjeszti a kormány szeptember elején az Országgyűlés elé - de csak miután megtárgyalta a GSZT és az Országos Érdekegyeztető Tanács is. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szeptember 8-án Budapesten zárókonferenciát rendez a társadalmi egyeztetésben aktívan részt vevő szervezetek számára. A beérkezett vélemények és javaslatok a koncepció elkészülte után is tovább élnek: a II. Nemzeti Fejlesztési Terv és az operatív programok készítése során is támaszkodnak rájuk a tervezők.

Ugrás vissza Ugrás vissza...