Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szabó Imre környezetvédelmi miniszter új, korszerű hulladékkezelő központot adott át Felgyőn

Létrehozva: 2008. augusztus 28.
Módosítás: 2008. augusztus 28.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Felgyő, 2008. augusztus 28.

A Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt részeként Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2008. augusztus 28-án ünnepélyes keretek között átadta a Felgyői Regionális Hulladékkezelő Központot. Felgyő és a környéken lévő 14 település összesen több mint 75 ezer lakója már egy korszerű, minden igényt kielégítő hulladékkezelő központot tudhatnak magáénak. A beruházás eredményeként a környezetet védő, az egészséget szolgáló, rendezett helyre kerül a hulladék.

2008. augusztus 28-án a hulladékválogató gépsor beindításával Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter átadta a Felgyői Regionális Hulladékkezelő Központot. A miniszter az ünnepélyes átadáson elmondta: nagy lépést tettünk a szelektív hulladékgyűjtés és -feldolgozás felé a régióban. E korszerű hulladékkezelő központtal ugyanis ennek az egyik legfontosabb előfeltételét teremtettük meg. De legalább ennyire fontos, hogy a lakosság, az itt élő emberek is a környezettudatos élet mellett tegyék le a voksukat, hiszen csak így őrizhetjük, óvhatjuk meg a természetet, a környezetet, amelyben élünk a minket követő generációk számára.

Az eseményen Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere elmondta, hogy felgyői létesítmény átadásával a homokhátsági régió egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a környezetbarát hulladékgazdálkodási rendszer 2008. őszén megkezdhesse működését. Kiemelte, hogy a szelektív hulladékgyűjtés sikere nemcsak a korszerű technológián, hanem a lakosság elkötelezettségén is múlik, és örömmel tapasztalja, hogy számíthat a térség lakosainak aktív együttműködésére.

Felgyőn, a most átadott komplexumban 6,4 millió euró, azaz 1,5 milliárd Ft értékben mintegy 26,5 hektáron (kb. 17 futballpálya nagyságú területen) történt beruházás. A lerakó 26 év alatt 372 ezer m3 szelektíven gyűjtött hulladék befogadására alkalmas. A kivitelezés során megvalósult a hulladék válogatására, bálázására alkalmas válogatócsarnok a hozzá tartozó gépsorral, valamint egy évente 7 ezer tonna (kb. 450 kamion tömegének megfelelő) szerves anyagot kezelő komposztáló tér. A központban ezen kívül többek között biztosított a beérkező és távozó járművek súlyának mérése, kerekeinek fertőtlenítése és felépült egy, a telepen dolgozó emberek öltözködési, tisztálkodási lehetőségét kiszolgáló épület. Ezen kívül a telepen kialakításra került egy bálatároló csarnok, kocsiszín, üzemanyagtöltő állomás és járműmosó. A felgyői központba 14 településről gyűjtik majd a szemetet. Ezek: Bugac, Bugacpusztaháza, Csongrád, Felgyő, Fülöpjakab, Gátér, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Móricgát, Pálmonostora, Petőfiszállás, Tiszaalpár, Tömörkény.

A környezetbarát és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer révén a települések lakóinak nem kell többé a lerakók rendezetlen állapotát, a kellemetlen szaghatásokat és a csapadékkal a talajba kerülő szennyezőanyagokat elviselniük. Megszűnnek a környezetre és egészségre káros szeméttelepek, melyek közül több illegálisan üzemel a jelen pillanatban is. A települések lakóinak közvetlen környezete mindezzel egészségesebbé, élhetőbbé és vonzóbbá válik.

A Csongrád Város Önkormányzatának gesztorságával működő program több mint 11 milliárd forintos összértékével a Dél-Alföld legnagyobb környezetvédelmi beruházása, melynek keretében összesen 23 környezetvédelmi célokat szolgáló létesítmény készül. A program 75%-ban az Európai Unió, 15%-ban a Magyar Állam, 10%-ban pedig az érintett 82 önkormányzat támogatásával kerül megvalósításra 2005-2008. között, és három megye (Csongrád, Baranya és Bács-Kiskun) 82 településének mintegy 110 000 háztartását érinti. A projekt célja a térség 345 ezer lakosa hulladékkezelési problémájának megoldása. A program révén a jövőben az önkormányzatok nem önálló keretek között oldják majd meg a hulladékok begyűjtését és ártalmatlanítását, hanem egy korszerű, biztonságos és a környezetvédelmi előírásoknak maximálisan megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer részeként.

Ugrás vissza Ugrás vissza...