Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ferenc pápa „Európa összes polgáráhozˮ szólt az Európai Parlamentben

Létrehozva: 2014. november 25.
Módosítás: 2014. november 25.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az emberi méltóság védelme volt a fő üzenete Ferenc pápa kedden, az Európai Parlamentben elmondott beszédének. A pápa emellett szólt a bevándorlás, a környezetvédelem, az emberi jogok és a demokratikus értékek kérdéséről, miközben felszólított: Európa ismét találjon rá önmaga legjobb oldalára.

Az ünnepélyes ülés megnyitásaként a Parlament elnöke, Martin Schulz megjegyezte: országos és európai szinten is „emberek tömegeiˮ ábrándultak ki a politikából, pedig egyetlen intézmény sem működhet támogatók nélkül. „Tehát mindannyiunknak együtt kell működnünk az elvesztett bizalom visszaszerzésében" - fogalmazott.

Schulz elnök „az Unió és a katolikus egyház közös céljaikéntˮ említette a „tolerancia, a tisztelet, az egyenlőség, a szolidaritás és a béke értékeinekˮ terjesztését, hozzátéve, hogy „az Európai Unió a befogadásról és az együttműködésről szól, nem pedig a kirekesztésről és a szembenállásról."

Emberi jogok és emberi méltóság

„A remény és a bizakodás üzenetét szeretném elhozni Európa minden polgára számáraˮ - mondta Ferenc pápa a képviselőknek. Az emberi méltóság a második világháború utáni európai újjáépítés alapköve volt, mondta, elismerően szólva arról, hogy „az emberi jogok és az egyén méltósága melletti kiállás uniós politika középpontjában állˮ az Unión belül és a harmadik országokkal folytatott kapcsolatokban egyaránt.

Az Európai Parlament „felelősséggel tartozik azért, hogy megőrizze a demokráciát az európaiak számáraˮ: a demokráciák „nem dőlhetnek össze a multinacionális, de nem univerzális érdekek nyomása alattˮ. Ferenc pápa hozzátette: „Itt az ideje annak, hogy a politikát a munkahelyteremtés szolgálatába állítsuk, de annak még inkább, hogy a megfelelő munkakörülmények biztosításával visszaállítsuk a munka becsületét."

Római Katolikus EgyházFerenc pápa

 

Környezetvédelem és migráció

„Európa mindig is a környezetvédelem élharcosa voltˮ - hangsúlyozta a pápa. A környezet tiszteletben tartása egyrészt azt jelenti, hogy nem pusztítjuk a természetet, másrészt viszont azt, hogy azt „jó célra hasznosítjukˮ: nem vesztegetjük el értékeit, hanem például élelmiszerrel látjuk el a szűkölködőket.

Ferenc pápa az Unióba érkező bevándorlókról is beszélt. „Nem hagyhatjuk, hogy a Földközi-tenger tömegsírrá váljonˮ - mondta, hozzátéve: a hajókkal érkező menekülteknek „befogadásra és segítségre van szükségeˮ. Európa csak akkor lesz képes szembenézni a bevándorláshoz hasonló problémákkal, „ha képes egyértelműen felvállalni saját kulturális identitásátˮ.

Ugrás vissza Ugrás vissza...