Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rövidfilm-sikerek a marosvásárhelyi fesztiválon

Cikk:


Magyar Filmunió
2008. november 10.

A marosvásárhelyi nemzetközi rövidfilm fesztivál fődíját Feszt Judit és Somogyváry Gergő CSEMPELEVÉL című alkotása nyerte. A varsói zsidó filmfesztivál Nemes Jeles László TÜRELEM című rendezését a legjobb rövidfilm és az operatőri díjjal méltatta. A SÜLLYEDŐ FALU, Szirmai Márton műve a legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el a szlovéniai Mariborban.

Vasárnap este ért véget a 16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilm szemle Marosvásárhelyen. A Maros megyei ifjúsági szervezet, a MADISZ által életre hívott seregszemle nemzetközi zsűrije három magyar alkotást díjazott. A Radio România Cultural díját Szecsanov Martin Lopott ritmusok című alkotása kapta meg. A Román Nemzeti Filmintézet (CNC) Szirmai Márton alkotását, A süllyedő falu-t méltatta díjával.

A 16. ALTER-NATIVE filmfesztivál fődíjával Feszt Judit és Somogyváry Gergő Csempelevél című 25 perces, Lisszabonban játszódó dokumentumfilmjét tüntette ki.

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje két díjat nyert a varsói Kinoteka-ban megrendezett zsidó filmfesztiválon. A november 9-én véget ért rendezvényen a magyar mozgókép a legjobb rövidfilmet illető Dávid-díjat kapta meg. Erdély Mátyást a Türelem fényképezéséért a legjobb operatőr díjával méltatták Varsóban.

Szirmai Márton többszörös díjnyertes filmjét, A süllyedő falu-t Szlovéniában is díjazták a hétvégén. Az apró magyar falu süllyedését és az örök optimista postás, József történetét bemutató alkotás a Mariborban 5. alkalommal megrendezett DokMa (Documentaries in Maribor) legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...