Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Thesszaloniki díj Tolnai Szabolcsnak

Cikk:


Magyar Filmunió
2008. november 25.

Kiemelkedő művészi értékeiért Tolnai Szabolcs filmjét, a FÖVENYÓRÁ-t díjazta a thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál zsűrije. Görögország rangos seregszemléje november 23-án ért véget.

A 49. thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjának zsűrije Tolnai Szabolcs rendező-forgatókönyvírónak ítélte a művészi teljesítmény díját Fövenyóra című, magyar-szerb-montenegrói koprodukcióban készült alkotásáért. A filmet, amelyet nemrég mutattak be a hazai mozikban, a szerbiai nemzeti filmfesztiválon a legjobb rendezésért és a 39. Magyar Filmszemlén is díjazták, akkor Pohárnok Gergely vehette át a legjobb operatőr díját.

A Fövenyóra a következő hetekben Görögország más városaiban is bemutatásra kerül egy olyan válogatás részeként, amelyet a thesszaloniki fesztivál kiemelkedő tematikai és vizuális megközelítésű filmjeiből állítottak össze, valamint januárban Skandinávia legfontosabb filmes eseményére, a göteborgi filmfesztiválra is meghívást nyert.

Tolnai Szabolcs játékfilmje Danilo Kiš Korai bánat; a Kert, hamu és a Fövenyóra családi trilógiája alapján készült. „A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kiš-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt."

A Fövenyóra a Durst György vezette Mediawave 2000 produkciójában készült a szerbiai Atalanta és Art & Popcorn közreműködésével. A thessaloniki bemutató díszvendége volt Tolnai Szabolcs.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...