Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rangos díjak A NYOMOZÓ-ért

Cikk:


Magyar Filmunió
Budapest, 2008. december 07.

A bursai Selyemút filmfesztivál fődíját nyerte el Gigor Attila első játékfilmje, A NYOMOZÓ. A magyar mozi címszereplője, Anger Zsolt a pozsonyi mozgókép seregszemlén a legjobb színész díját vehette át szombat este.

A tavalyi Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó rangos külföldi elismerésekben részesült az elmúlt napokban a törökországi Bursában és a szomszédos Pozsonyban megrendezett nemzetközi seregszemléken.

Pozsonyban a 10. születésnapját ünneplő filmfesztivál egy héttel ezelőtti megnyitóján a fesztivál rendezőbizottsága Szabó István, „a világ filmművészetének megkerülhetetlen egyénisége" előtt különdíjjal tisztelgett, melyet az Oscar-díjas Mephisto rendezője személyesen vett át Pozsonyban.

Gigor Attila első játékfilmje, A nyomozó a bursai Selyemút filmfesztivál legjobb külföldi filmjét illető Arany Karagöz díjat nyerte el Törökországban. A Kelet és Nyugat párbeszédét jelképező Selyemút városában, Bursában, mely ma Törökország jelentős kulturális központja, a fiatal magyar rendező személyesen vette át a rangos elismerést a december 4-én tartott záróünnepségen.

A nyomozó a bursai seregszemlével párhozamosan a pozsonyi nemzetközi filmfesztivál versenyfilmjei között is látható volt. A pozsonyi filmünnep díjkiosztó gáláján A nyomozó címszereplőjét, Anger Zsoltot „a minimális színészi eszközökkel erős és érzelmes karakter megformálásért" a legjobb színész díjával méltatták. A trófeát a magyar színész személyesen vette át szombat este Pozsonyban.

Törökország és Szlovákia után Grúzia rangos nemzetközi filmfesztiválján látható A nyomozó. December 9-én kezdődik Tbilisziben, 9. alkalommal a mozgókép szemle, mely a nagyvilág kortárs filmgyártásból mutat be válogatást. A nyomozó a grúz fővárosban a fesztivál legjobb filmjének járó Arany Prométheusz díjért kel versenyre, a bemutatón Gigor Attila személyesen vesz részt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...