Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tudatos utazók - felkészült szolgáltatók: fogyasztóvédelem a hazai utazási kultúrában

Cikk:

Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. november 18.


A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2009 őszén új fogyasztóvédelmi programot indít a turizmus területén, amelynek célja a turisták és a vállalkozások fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítése, felkészültségük javítása, illetve ezeken keresztül a hazai turisztikai szolgáltatások minőségi színvonalának emelése.

A kormány által 2005 szeptemberében jóváhagyott Nemzeti turizmus turizmusfejlesztési stratégia átfogó célként fogalmazza meg az életminőség javítását a turizmus révén. A dokumentum egyrészt konkrét feladatokat határoz meg a turisztikai vonzerők, a fogadóképesség, az emberi erőforrás és a működési rendszer korszerűsítésére, másrészt megfogalmaz olyan általános, minden fejlesztési elképzelésnél figyelembe veendő célokat is, mint például a fenntarthatóság és a fogyasztóvédelem.

Az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága 2009 márciusában hirdette meg 20 millió forintos keretösszeggel a fogyasztóvédelmi szemlélet erősítését célzó pályázatot a fogyasztóvédelmi törvényben meghatározott fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetek számára. A pályázat célja a turisták és a vállalkozások fogyasztóvédelmi ismereteinek bővítése, a tudatos turisztikai fogyasztási szokások kialakítása az utazók tájékoztatásával és a turisztikai szolgáltatók munkatársainak továbbképzése.

A „Tudatos utazók – felkészült szolgáltatók: fogyasztóvédelem a hazai utazási kultúrában” című szakmai program három fő elemből épül fel:

(1) www.tudatosutazo.hu címen elérhető TudatosUtazó.hu című internetes panaszkezelő fórum és „információs utasellátó”. A weboldal az ágazati hírek és a turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írásokon, a legfontosabb turizmussal kapcsolatos fogyasztóvédelmi jogszabályok összegyűjtésén stb. túl nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, amelyen az oldal szakértői azonnal választ adnak a felmerült problémákra, kérdésekre. A honlap a turistákon túl külön szekcióval várja a szolgáltatókat is, és megkülönböztetett figyelmet szentel a felelős-, illetve fenntartható turizmus témájának.

(2) Fél millió példányban jelent meg a Tudatos utazók kalauza című tájékoztató kiadvány, melyet már a következő turisztikai szezonra készülve terjesztenek országszerte többek között szálláshelyeken, civil szervezetek és a Tourinform irodák közreműködésével. Az elsősorban turisták számára összeállított brosúra egyaránt foglalkozik az utazók jogaival és felelősségével, a szálláshelyekkel és utazási szerződésekkel, valamint a közösségi közlekedésben való részvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.

(3) Fogyasztóvédelem és turizmus címmel november és december folyamán az ország 15 pontján rendeznek továbbképzést turisztikai szolgáltatók számára. A képzés mintegy 500 turisztikai szolgáltató számára ad lehetőséget, hogy elmélyítse fogyasztóvédelmi ismereteit. A képzést fogyasztóvédelmi és turisztikai szakemberek tartják, a képzéshez kapcsolódó tankönyv pedig elektronikus formátumban ingyenesen tölthető le a www.tudatosutazo.hu weboldalról.

A Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete: „Tudatos utazók – felkészült szolgáltatók: fogyasztóvédelem a hazai utazási kultúrában” című progrmaja a Turisztikai célelőirányzat 19,5 MFt támogatásával valósulhatott meg. kiemelt szakmai partnerei a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által összefogott civil szervezeteket tömörítő Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Érdekképviseleti Ernyőhálózat (IKUVÉH), a Magosfa Alapítvány és a Pannon Egyetem Turizmus Tanszéke.

Ugrás vissza Ugrás vissza...