Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós támogatást nyert a Füvészkert

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynükség
2009. február 19.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 400 millió forintból újulhat meg az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem közismert Füvészkertje. A fejlesztés részleteiről a mai napon Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora és Dr. Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Az 1960 óta országos értékű természetvédelmi területté nyilvánított Füvészkert történetében eddig még nem volt lehetőség ilyen méretű egyszeri fejlesztésre.

A kert jelenleg mintegy 6000 növényfajjal és változattal fogadja látogatóit. Gazdag orchidea-, páfrány-, valamint kaktuszgyűjteménye mellett egy 30 000 lapos herbáriummal, 20 000-es termés- és maggyűjteménnyel, valamint több száz éves botanikai kiadványokat is tartalmazó könyvtárral rendelkezik, emellett egyedülálló a citrus- és trópusi haszonnövényeket is befogadó műemléki Pálmaháza.

A Füvészkert egyik fő feladata a védett növények ex situ (eredeti előfordulási helytől távoli) megőrzése és gyűjteményének bővítése. Jelenleg a kert 85 hazai és 350 idegen éghajlat alól ide telepített, fokozottan védett faj védelméről gondoskodik, melyből 14 hazai faj az, ami valódi ex situ megőrzésben részesül. A fejlesztés célja, hogy 30 hazai faj részesüljön védelemben a kertben.

Az ELTE vezetőinek és a Füvészkert munkatársainak célja a gyűjteményes kert teljes megújítása és továbbfejlesztése, mellyel a Füvészkert az Egyetem és a főváros egyik ékszerdoboza lehet.

A pályázat megvalósításával a gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket teljes körűen korszerűsítik, ezzel lehetővé válik a gyűjtemények bővítése is.

Az elnyert támogatásból megújul a Gyűjteményes- és Viktória-ház, a Szaporítóház és Citromosház, az Akklimatizációs ház, valamint a kert jelentős része.

A projekt megvalósulásával a kert eleget tud tenni a magyar és nemzetközi elvárásoknak is, úgymint a biológiai sokféleség megőrzése, a nyilvánosság biztosítása, és speciális védelemben részesülő fajok számának növelése.

Ugrás vissza Ugrás vissza...