Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyeztetés a kormányzat és a General Electric között

Cikk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Sajtótitkárság
2009. november 24.

 
A szabályozási változások, a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások és a világméretű recesszió miatt a GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi fényforrásgyártást érintő terveit a dolgozókkal és a munkavállalók képviselőivel. A munkavállalók képviselőivel folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a vállalat folyamatosan egyeztetett a kormányzattal a magyarországi fényforrásgyártás átszervezésében érintett munkavállalók mielőbbi újra elhelyezkedésének elősegítéséről.

A ma délelőtti háromoldalú egyeztetés eredménye, hogy a tervek szerint a kormányzat, a vállalat és a munkavállalók képviselői közösen a létszámleépítéssel érintett munkavállalók Munkába helyezését Elősegítő Bizottságot (MEB) hoznak létre, s kidolgoznak egy akciótervet, amit az illetékes munkaügyi központok hajtanak majd végre.

A kormány európai uniós források bevonásával, az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGA) támogatásával kívánja elősegíteni a GE fényforrás üzletága átszervezésében érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését a munkaerő-piacon. Az EGA legfeljebb az összköltség 65 százalékát finanszírozza, 35 százalékát hazai forrásból kell hozzátenni. Az EGA forrásainak igénybevételét célzó kormányzati intézkedések már 4 hete folyamatban vannak.

Az érintett munkavállalók részére személyre szabott szolgáltatási csomagot kínálunk fel mielőbbi elhelyezkedésüket segítve. Ez azt jelenti egyben, hogy a felkínált lehetőségből a munkavállalók választhatják ki a számukra megfelelő szolgáltatásokat. A lehetséges eszközök közé tartozik a munkakereséshez nyújtott támogatás, a pályaválasztási tanácsadás, a személyre szabott képzés és átképzés, a munkakereséshez nyújtott juttatások, mobilitási támogatás vagy az élethosszig tartó tanulásban és képzésben részt vevő személyek számára nyújtott támogatások. A szolgáltatási csomag értéke átlagosan 1 millió forint érintett munkavállalónként.

A közös program kidolgozása mellett a GE vezetői folytatják a tárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel az átszervezési terv részleteiről, így többek között az érintett munkavállalóknak felkínált juttatásokról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...