Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az adó- és járulékcsökkentés állt a második GEF ülés középpontjában

Létrehozva: 2008. szeptember 16.
Módosítás: 2008. szeptember 17.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. szeptember 16.

2008. szeptember 16-án került sor a Gazdasági Egyeztető Fórum második ülésére. Az ülésen Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta, hogy a most megkezdődő adó- és járulékváltoztatások következetes folytatásával 3 év alatt jelentős versenyképességi javulás érhető el.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a mostani adócsomag módosítási elve egyértelműen és több szempontból is a versenyképességet erősíti. Ezt szolgálja a munkaadói járulékok 5 %-os csökkentése az alacsonyabb jövedelműeknél, valamint a 4 %-os különadó eltörlése; a Start Régió kártya bevezetése és a rehabilitációs járulék fizetésének módosítása pedig javítja a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztatását.

Veres János pénzügyminiszter szerint az intézkedési csomag megalkotásakor a versenyképesség javítása, az élőmunka terhek csökkentése volt a cél, valamint az, hogy egyszerűbbé, kevesebb adóadminisztrációt igénylővé váljon a rendszer. Az adócsökkentés kereteit alapvetően meghatározza, hogy a kormány nem kívánja feladni az eddigi jelentős egyensúlyjavítás eredményeit, sőt a konvergencia program alapján jövőre a GDP 3,2 százalékára kívánja mérsékelni az államháztartás hiányát.

A gazdasági szféra képviselői szerint az intézkedések iránya jó, de annak mértékét nem tartják elégségesnek. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a gazdasági oldal képviseletében elmondta, hogy a költségvetési egyensúly megtartását ők is fontosnak tartják. Ezzel együtt hangsúlyozni kívánják, hogy az államháztartási kiadásokat nagyobb mértékben kell csökkenteni, és az így felszabaduló forrásokat további vállalkozói adócsökkentésre kell felhasználni, mert e nélkül az adórendszer változtatása nem fog tényleges gazdasági növekedést eredményezni.

Az ülésen szó volt még a gazdaság kifehérítése érdekében teendő intézkedésekről és az adóadminisztrációról is. A pénzügyminiszter három területen, a házipénztárak szabályozási környezetével, az egy számlára történő adó- és járulékbefizetésekkel és a foglalkoztatási kedvezmények kérdésével kapcsolatban javasol további egyeztetéseket.

A következő GEF ülés témája lesz a Közbeszerzési Törvény módosítása, amelynek előzetes szakmai megvitatására eseti szakértői bizottság létrehozásában állapodtak meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...