Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A termékdíjról egyeztetett a Gazdasági Egyeztető Fórum szakértői bizottsága

Létrehozva: 2008. szeptember 25.
Módosítás: 2008. szeptember 26.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. szeptember 25.

Az uniós irányelvből következő, még idén elengedhetetlen törvénymódosítást követően egy új, előremutató szabályozás kialakítását tűzte ki célul a GEF termékdíj ad hoc szakértői bizottsága 2008. szeptember 25-i budapesti ülésén.

Bár az álláspontok lényegesen nem közeledtek egymáshoz a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával kapcsolatos megbeszélésen, a résztvevők - köztük zöld civil szervezetek és a zöld ombudsman hivatalának képviselője - megállapodtak abban, hogy a jelenlegi javaslat elfogadása esetén is tovább folytatják a munkát egy új szabályozás előkészítésének érdekében.

A kifogásolt pontok többsége a bonyolult adminisztrációról, a termékdíjtétel mértékéről, az ehhez kapcsolódó mentességi arányokról és a mentességgel érintettek köréről szólt.

A kormányzat és a gazdaság képviselői egyetértettek abban, hogy az Európai Unió csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK tanácsi irányelvében foglaltak teljesítése mindenképpen szükséges, ezért a mostani változtatás elkerülhetetlen. Ugyanakkor ígéret hangzott el a kormány részéről, hogy még az idén munkabizottság alakul annak érdekében, hogy 2009. május 31-ig egy új, a környezetvédelmi és gazdasági szempontokat együttesen figyelembevevő, hosszú távú szabályozás alakulhasson ki.

Az új termékdíj szabályozás célja, hogy egységesítse a termékdíj-tételeket, valamint hogy az újratölthető italcsomagolásokat és a csomagolási hulladék újrahasznosítását ösztönözve segítse a hazai és uniós környezetvédelmi szempontok érvényesülését. Jelenleg hazánkban  az italtermékek  mintegy háromnegyede egyszer használható, ún. „egyutas" csomagolásban kerül forgalomba,  és az összes italtermék mintegy fele az egyszer használatos műanyag PET-palack. Annak ellenére, hogy a gyártók a hulladékká vált italcsomagolások közel ötödét hasznosítják, ma is mintegy 2 milliárd liter űrtartalmú csomagolóeszköz kerül a hulladéklerakókba. Az uniós előírások szerint 2012-re a csomagolások 60%-át kell hasznosítani.

Ugrás vissza Ugrás vissza...