Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:GEF: Most az egyensúly és a bizalom megőrzése a legfontosabb

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Budapest, 2008. október 10.

Bajnai Gordon a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság iránti bizalom megőrzése meghatározó az elkövetkező időszak szempontjából. Ez a kormányzat és a gazdasági szféra közös felelőssége, a konvergencia program céljainak teljesülését, a stabilitást nem szabad veszélyeztetni.

A Gazdasági Egyeztető Fórum keretében Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és a gazdaság képviselői arról tárgyaltak, hogy miként érinti a mostani pénzügyi válság Magyarországot, és milyen eszközök állnak rendelkezésre annak kezelésére. A GEF mai ülésén meghívottként részt vett Felcsuti Péter a Magyar Bankszövetség elnöke is.

Bajnai Gordon elmondta, hogy Magyarország gazdasági helyzete és a magyar bankrendszer stabil, de országunk nyitott és kicsi gazdasága miatt a válság másodlagos hatásait tekintve veszélyeztetettnek számít. Ezért a kormányzat aktív, anticiklikus politikát folytat, ezt szolgálja a múlt héten bejelentett mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő, hatásában 800 milliárd forintos csomag, az exportösztönző és a beszállítói program. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint szükség van az eddigi tervek átgondolására, újra kell számolni a 2009. évi költségvetéshez kapcsolódó makrogazdasági mutatókat. Ez a pénzügyi válság akár a világ teljes gazdasági szerkezetének átrendeződéséhez vezethet, ezért folyamatosan figyelni kell a piacokat, és a változásokra aktív és gyors válaszokat kell adni.  Bajnai Gordon kérdésre válaszolva elmondta, hogy  a most elindított programok nem terhelik a költségvetést, annak forrásául uniós és már korábban betervezett hazai támogatások szolgálnak.

Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a GEF társelnöke szerint a magyar gazdaság szereplői számára fontos a konvergencia programból adódó stabilitás megtartása. Véleménye szerint a mostani válság hazai kezelésében jelentős lehetőségeket nyitnak a GDP 2-2,5 %-ának megfelelő uniós források, és a forintárfolyam mostani alakulása is kedvező lehet a gazdaság számára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...