Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar Géniusz Karaván sikerei a T-com Gyerekszigeten

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. július 10.

Június elején indult útjára a Magyar Géniusz Karaván, ahol a tehetségkutatás fontosságára, illetve a Magyar Géniusz programra kívánja felhívni a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A Karaván lassan a félidejébe lép, hiszen lezárult a hat hétvégét felölelő T-com Gyereksziget.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv zászlóshajójaként útnak indult Magyar Géniusz Program fő célkitűzése az, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, ennek jegyében került sor a legkisebbek képességeinek felmérésére. A hat hétvége alatt körülbelül 1300, 4-14 év közötti gyermek kognitív, mozgásos, zenei, számfogalomra vonatkozó és verbális készségeit, képességeit vizsgálták meg a Karaván szakemberei.

A gyermekek nagy része örömmel vett részt a hivatalos iskolaidőn túl is a gyógypedagógusok, konduktorok, gyermekpszichológusok által végzett teszteken, sőt, sokan rajzoltak is, amelyekkel később fel is díszítették a kamiont. Az utolsó két napon a szakembergárda közös zenéléssel, körjátékokkal is várta az érdeklődő családokat, így sokkal könnyebben repültek a várakozás percei.

Az 1300 gyermek tesztjei alapján elmondható, hogy a Gyereksziget látogatói átlagon felüli képességekről tettek tanúbizonyságot, hiszen volt olyan nap, amikor minden harmadik gyermek mutatott valamilyen téren tehetséget. A gyermekpszichológusok is kissé hitetlenkedve fogadták az eredményt: a gyermekek 15%-nál mértek 135 feletti IQ-t. A zenei képességfelmérés nyomán négy gyermeknél figyeltek meg abszolút hallást, ami még a világátlagnál is másfélszer jobb eredményt mutat.

Összességében elmondható azonban, hogy a legkisebbeknél komoly elmaradást tapasztaltak a mozgásos-motorikus képességek terén, a fejlesztő pedagógusok nem csak a tehetséget, de egyben a problémákat is megpróbálták szűrni. A kisiskolásoknál rengeteg alkalommal fedeztek fel mozgásszervi elváltozásokat, lúdtalpat, gerincferdülést, túl mély izomtónust, ezek orvoslására minden esetben felhívták a szülők figyelmét.
Ugrás vissza Ugrás vissza...