Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kóka János részvétnyilvánítása Orbán István elhunyta alkalmából

Létrehozva: 2006. január 19.
Módosítás: 2006. január 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2006. január 19.

Orbán István elhunyta alkalmából megrendülten azokhoz csatlakozom, akik részvétüket fejezik az Egis vezérigazgatója, az aktív közéleti szerepvállaló, a fejlődés érdekében mindig cselekvő menedzser hozzátartozóinak, munkatársainak. Meggyőződésem, hogy váratlan halálával nemzedékének egyik kimagasló alkotó egyénisége, szakmai területének eredményeiben is óriása távozott.

Orbán István, vegyészmérnök, címzetes egyetemi tanár neve, egész életútja egybeforrt az Egis Gyógyszergyár Rt.-vel és jogelődjével, a küzdéssel, a sikerekkel, a kutatás és fejlesztés mindig magasabbra vezető lépcsőfokaival, a részvénytársasági átalakulással, a privatizációval. Akik felidézik az életrajzának állomásait, egyetlen munkahelyet találnak, melyet végigkísért az igényesség, a felelős és felkészült tenniakarás. Szinte minden idegszálával, minden erejével 1961-től kötődött a később 24 éven át általa irányított vállalathoz. Hosszú utat járt be az Egis Gyógyszergyár ösztöndíjas státusától kezdve az üzemmérnöki pályakezdésen át az egyre felelősebb posztokig. Volt laboratóriumvezető, termelési főmérnök, műszaki igazgató, 1982-től igazgató, majd 1985-től vezérigazgató.

Orbán István számos közfeladatot is vállalt, több tisztséget töltött be: a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok szövetségének általános alelnöke. Szakmai és közéleti munkásságáért több kitüntetésben részesült: Eötvös Lóránd-díjat kapott 1987-ben és 1995-ben, Gábor Dénes-díjat 1994-ben, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1996-ban, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést 2004-ben. 2001-ben az Év Menedzsere, 2003-ban az Év Vállalkozója lett.

Higgadt, érvelő szavaira, közérthető fejtegetéseire sokan emlékeznek, hiszen a köz érdekében vállalt feladatai mellett gyakran megszólalt a médiában.

Menedzsere volt a gyárnak, társaságnak, egy szakmának, iparágnak.

Ismerte, megtervezte, alakította, és nemzetközi mércével mérve is gyarapította azt.

Hiszem, hogy emblematikus, példát adó alakja volt és marad a magyar gazdaságnak, a szakmai és közéletnek.

Kóka János
gazdasági és közlekedési miniszter

Ugrás vissza Ugrás vissza...