Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A GKM továbbra sem látja értelmét a sztrájknak

Létrehozva: 2007. november 7.
Módosítás: 2007. november 7.
Forrás: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2007. november 7.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a mai vasutassztrájk kapcsán ismételten és nyomatékosan kijelenti, hogy a munkabeszüntetés szervezői tévesen és indokolatlanul hivatkoznak vélelmezett vonalmegszüntetési döntésekre. Az utasok számára kedvező szolgáltatás-kínálatot nyújtó jövő évi menetrend kialakítása korántsem zárult még le. Döntés mindezidáig nem született, nem születhetett a 38 mellékvonalról.

A GKM november 7-ig várja az érintett önkormányzatok előzetes szándéknyilatkozatait a térségi vasútvonallá történő átminősítésről. A mostani nyilatkozatok alapján a GKM pályázatokat ír ki a térségi vasutak üzemeltetőinek kiválasztására. A vasúti törvényben előírtaknak megfelelően az érintett önkormányzatoknak a későbbiekben kötelező érvényűen is nyilatkozniuk kell arról, hogy a térségi vasút működtetéséhez kapcsolódó helyi jelentőségű fejlesztésekhez hozzájárulnak. Ilyen fejlesztés lehet például a település vasútállomásának felújítása, helyi közlekedés szervezése a vasútállomás és a településközpont között, P+R parkolók kialakítása a vasútállomás környezetében. A térségi vasúttá minősítéssel a minisztérium nem állami feladatot kíván áthárítani az érintett önkormányzatokra, a helyközi közlekedés ellátása továbbra is a GKM felelőssége.

Ugyancsak november 7. a minisztérium honlapján (www.gkm.gov.hu) prezentációs formában közzétett, az alacsonyforgalmú vasútvonalak vizsgálatáról szóló tanulmány véleményezési határideje.

A gazdasági és közlekedési miniszter november folyamán hoz majd döntést a menetrend véglegesítéséről a vizsgálat adatainak birtokában, a szakmai javaslat ismeretében, valamint az önkormányzati szándéknyilatkozatok és a társadalmi egyeztetésen felmerült vélemények figyelembevételével.

Az újbóli sztrájkmegmozdulás jelentős részben tehát a minisztérium által nyilvánosságra hozott, minden érdeklődő számára elérhetővé tett tények és az ebből következő javaslat félreértelmezésének, esetleg figyelmen kívül hagyásának tudható be.  A GKM nem engedhet olyan követeléseknek, amelyek a közpénzek hatékony felhasználása, a pazarlást felszámoló, utasbarát menetrend kialakítása érdekében felvetett javaslatának újragondolását nem szakmai érvek mentén, hanem téves információkra alapozva kezdeményezik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...