Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nagy az érdeklődés a gazdaságfejlesztési pályázatok iránt

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynükség
2008. május 14.

Mintegy félezer hazai vállalkozás pályázott uniós forrásért az Új Magyarország Fejlesztési Terv idei első gazdaságfejlesztési pályázatán. Közel kétszeres volt a túljegyzés, ami jól jelzi a gazdaságfejlesztési programok népszerűségét. Idén nyáron várhatóan már nyerteseket is hirdet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az idei első EU-s gazdaságfejlesztési pályázati kiírások (GOP 2.1.1/B, 2.1.1/C, 2.1.2/B, 2.1.2/C, KMOP 1.2.1/B) beadási határideje május 5-én lejárt. A tavalyi évhez hasonlóan élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre bocsátott keretek jelentős túljegyzése jellemezte ezeket a lezárt, komplex technológiafejlesztési pályázatokat.

A meghirdetett 22 milliárd forintos keretre több mint 37 milliárdnyi igény érkezett be, összesen 455 vállalkozástól. A pályázatok mintegy 80 százaléka a beadási határidő napján került postázásra.

Az év végéig (vagy a keretek kimerüléséig) folyamatosan beadható, kisebb összegű fejlesztési pályázatokon (GOP 2.1.1/A és KMOP 1.2.1/A) eddig további 400 pályázat érkezett be, csaknem 3,3 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. Ezek közül 66 esetben már nyertest is hirdettek. A 2007-es tapasztalatok alapján átalakított, de a tavalyival azonos célú kiírások egyik legfontosabb változása, hogy a korábbitól eltérő összegeket lehetett igényelni:

Ennek hatására jelentősen megnőtt az egy vállalkozás által átlagosan igényelt támogatás mértéke, illetve átrendeződés történt az egyes kiírások között a beadott pályázatok darabszáma tekintetében. A tavalyinál élénkebb érdeklődés mutatkozik a normatív, azaz egyszerűen igényelhető, egyszerű eljárású, maximum 20 milliós támogatást nyújtó GOP 2.1.1/A pályázat iránt, amelyen az átlagosan igényelt összeg megközelíti a 10 millió forintot, a tavalyi 4,6 millióval szemben. Ezzel egyidőben a közepes méretű vállalatok számára is elérhető, 2.1.1/B és 2.1.2/B pályázatokon a tavalyi 22-24 millióról 58-68 millióra ugrott az átlagos igény. A megváltoztatott sávoknak köszönhetően lényegesen kevesebb pályázat érkezett a nagyvállalatok számára is elérhető, idén már csak a hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű kistérségekben igényelhető 2.1.1/C és 2.1.2/C jelű kiírásokra. Mivel azonban az átlagosan igényelt támogatás összege itt is jelentősen megnőtt, a pályázók ezeket a kereteket is túljegyezték.

Ugrás vissza Ugrás vissza...