Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:CONVEX-3-2008 nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat, 2008. július 9-10.

Cikk:


Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. július 8.

Magyarország is részt vesz azon a nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton, amely 2008. július 9-én kezdődik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szervezésében.

A NAÜ 74 tagállama és további 9 nemzetközi szervezet részvételével zajló, kétnapos gyakorlat előfeltételezése, hogy baleset történik a mexikói Laguna Verde atomerőműben. A gyakorlat egyrészt a kommunikációs hálózatok és a nemzetközi segítségnyújtási mechanizmus tesztelését, másrészt a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási tervek alkalmazhatóságának ellenőrzését tűzte ki célul.

Hasonló, a nemzetközi balesetelhárítási felkészülés értékelését, javítását lehetővé tevő gyakorlatokat a NAÜ rendszeresen szervez a tagállamok és az érintett nemzetközi szervezetek részvételével.

Hazánk az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer működtetésével csatlakozik a gyakorlathoz, melynek tevékenységét a katasztrófák elleni védekezés országos koordinációját ellátó Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse, illetve a Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság irányítja, az érintett minisztériumok képviselőinek bevonásával.

A gyakorlaton részt vesz az Önkormányzati Minisztériumban működő Nemzeti Helyzetértékelő Központ, a Külügyminisztérium, az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat nukleárisbaleset-elhárítási szervezete is.

A magyar hatóságok, szervezetek azt ellenőrzik a gyakorlat során, hogy megfelelően felkészültek-e egy távoli nukleáris veszélyhelyzet értékelésére és a szükséges lépések megtételére. Ennek keretében elsősorban azt vizsgálják, hogy az adott szituációban szükséges-e kereskedelmi, turisztikai korlátozások bevezetése, illetve milyen információt és segítséget szükséges nyújtani a mexikói magyar képviseleteknek, állampolgároknak, érdekeltségeknek.

A nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat részleteiről az Országos Atomenergia Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat ad felvilágosítást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...