Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A gyapjaslepke elleni védekezésről

Létrehozva: 2005. március 23.
Módosítás: 2005. március 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A gyapjaslepke 2004. évi, korábbiakban nem tapasztalt méretű elszaporodása jelentős károkat okozott a hazai erdőkben, riadalmat keltett a lakosság körében. A hernyók 133 ezer hektár erőterületen rágták a fák lombozatát, ami négyszerese a korábbi 40 évben feljegyzett legnagyobb károsításnak. Az előrejelzések alapján 2005-re még nagyobb kiterjedésű károsítás várható, az erdőgazdálkodók és az Állami Erdészeti Szolgálat felmérése szerint 280 000 hektár fertőzött a károsító petéivel, ez az erdőterület 15%-a.

Az agrártárca kidolgozta a károsító elleni védekezés stratégiáját. A védekezés elsődleges célja a lakosság zavartalan életvitelének biztosítása, megóvása, továbbá a lombrágás miatt elpusztuló, vagy jelentős egészségi állapotromlásnak kitett faállományok védelme. Az erdei ökoszisztémák megóvása is kiemelt szempont, ezért védekezni csak indokolt esetben, környezetkímélő szerekkel szabad.

A védekezési stratégia egyeztetésének, a védekezés forrásának megteremtése érdekében az FVM kezdeményezte az érintett tárcák, önkormányzatok és szervezetek részvételével egy tárcaközi bizottság létrehozását.

A jellemzően erdőterületre tervezett vegyszeres védekezés előzetesen becsült 540 millió forintos költségéből a javaslat szerint - a védekezés közérdekű jellege miatt - a központi költségvetés és az önkormányzatok biztosítanának közel 75%-ot, a többit a gazdálkodók fedezik. Összesen kb. 45 ezer hektáron kell majd védekezni, elsősorban Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a pontos területet a hernyók kikelése után lehet csak meghatározni.

A tárca 100 millió forintot különített el a védekezés támogatására. A többi tárca, szervezet és az önkormányzatok képviselői hangsúlyozták a források szűkösségét, de felajánlások már történtek. A jövő hétre várható a védekezésre felhasználható összegek véglegesítése.

Budapest, 2005. március 23.

FVM Kommunikációs Önálló Osztály

Ugrás vissza Ugrás vissza...