Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nemzeti Erőforrás Minisztérium saját halottjának tekinti Palásthy Györgyöt

Létrehozva: 2012. május 4.
Módosítás: 2012. május 4.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Palásthy György Balázs Béla-díjas filmrendezőt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Filmművészek Szövetsége is saját halottjának tekinti.

A Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című film alkotóját életének 82. évében április 16-án érte rövid, súlyos betegség után a halál. Esztergomban született 1931-ben. 1954-ben diplomázott filmrendezői szakon a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályáját asszisztensként kezdte.

Egyike volt az 1959-ben alakult Balázs Béla Stúdió első vezetőinek, bár ő maga sohasem forgatott filmet a stúdióban. Első önálló rendezése a Mindenki ártatlan? című vígjáték volt 1961-ben, ezt követte a Meztelen diplomata (1963), Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének filmváltozata.

Érdeklődése 1970 táján a gyermekfilmek felé fordult és a hetvenes-nyolcvanas években számos gyerekfilmet készített, amelyek közül a legnagyobb sikert A szeleburdi család (1981) és a Szeleburdi vakáció (1987) aratta. 2001-ben mutatták be utolsó alkotását, A szalmabábuk lázadása című játékfilmjét.

A Balázs Béla-díj és az érdemes művészi cím mellé a 2001-ben megkapta a Millenniumi (32.) Magyar Filmszemle életműdíját is. Május 8-án, kedden délután fél 2-kor kísérik utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...