Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hajdú-Bihar megye az illegális hulladéklerakás ellen

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. július 10.

Hajdú-Bihar megyéből 7 sikeres pályázat érkezett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz az illegális hulladéklerakók felszámolására meghirdetett pályázatra, így a megyében közel 30 millió forintot fordíthatnak a szemétdombok eltüntetésére. A nyertes pályázók közül Hajdúhadház és Biharkeresztes a maximálisan elnyerhető 5-5 millió forintot költheti el a környék megtisztítására, Balmazújváros 4,6 milliót, Nyírábrány 4 millió forintot, Mikepércs 3,5 millió forintot, a hajdúböszörményi székhelyű Zöldkör civil szervezet szintén 3,5 millió forintot és Hajdúdorog 2,8 millió forintot használhat fel tisztítási munkálatokra - jelentette be Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

Országszerte több mint 800 helyszínen kezdődhet meg annak a mintegy 75 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladéknak az eltakarítása, amelyre 34338 állampolgár személyi jövedelemadója egy százalékát ajánlotta fel. A zöldtárca több mint 100 millió forinttal egészítette ki a befolyt 245,8 millió forintos összeget, és azt a Hulladék Munkaszövetség bevonásával pályázaton osztotta szét a szemétkupacok felszámolását vállaló önkormányzatok és civil szervezetek között.

Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, ahol az illegális lerakók felszámolása érdekében a társadalmi szervezetek és a települési önkormányzat együttműködnek. Prioritást élvezett továbbá minden olyan pályázat, amely nemcsak a közterületen elhagyott hulladék egyszeri összeszedését célozta, hanem komplex módon vállalta az ellenőrzést, a megelőzést és a tájékoztatást is, valamint amelyben a megtisztított területek utógondozása és funkcióváltása egyaránt fontos szerepet kapott.

A meghirdetett feladatra összesen országosan 257 pályázat érkezett, ezek összesített támogatási igénye több mint kétszerese volt a rendelkezésre álló keretösszegnek. Az értékelést végző bizottság - amely a KvVM, a Hulladék Munkaszövetség, az Önkormányzati Minisztérium, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Köztisztasági Egyesülés és az Öko-Pack Kht. szakembereiből állt - végül 132 pályázónak ítélte oda a támogatást. A nyertes terveknek köszönhetően országszerte több mint 800 helyszínen összesen mintegy 75 000 m3-nyi elhagyott hulladék felszámolására kerül majd sor.

A Hulladék Munkaszövetség becslése szerint legalább 15 ezer kisebb-nagyobb illegális hulladéklerakó van az országban. Ezeket vette célkeresztjébe 2007-ben a Zöld Kommandó akciósorozat, melynek során a zöldhatóságok 1500 helyszíni és közúti ellenőrzést hajtottak végre, ezek több mint felében hatósági intézkedésre volt szükség. A Zöld Kommandósok összesen mintegy 50 ezer tonna „elhagyott" hulladékot tártak fel, a kivetett bírságok összege - melynek harmada az önkormányzatoknál marad - meghaladta a 217 millió forintot.

Míg a lakosság jelentős szerepvállalásával az ország számos területén megkezdődhet a közterületen elhagyott hulladék felszámolása, addig a Környezet és Energia Operatív Program keretében megkezdődtek a nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott, bezárt és felhagyott települési szilárd hulladék lerakók rekultivációja. Nemrég hagyta jóvá a kormány az első, 7,7 milliárdos uniós támogatású nagyprojektet, valamint egy másik, 5,7 milliárdos előkészítését, melyek eredményeképpen több mint 100 települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjára kerülhet sor - közölte Oláh Lajos. A két beruházás 700 ezer ember környezeti biztonságát javítja, védi az ivóvíz-bázisukat és megakadályozza a felszín alatti vizek szennyezését. A 2007-2013-as időszakban erre a célra 86,3 milliárd forint áll az ország rendelkezésére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...