Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Már a vállalkozásoknál az első uniós mikrohitel

Létrehozva: 2008. január 29.
Módosítás: 2008. január 30.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. január 29.

Pár nap alatt pénzhez jutottak azok a mikrovállalkozók, akik Új Magyarország Mikrohitelt vettek fel.

Legalább 50-60 ezer hazai mikrovállalkozásnak ad esélyt az a hitelkonstrukció, amely az ún. Jeremie program keretében, az Európai Unió támogatásának köszönhetően rendkívül kedvező feltételekkel, 6,5 százalékos kamattal, kezelési költség nélkül, akár 5 éves futamidő és 2 éves türelmi idő mellett kínál finanszírozási lehetőséget a legfeljebb 200 millió forint éves nettó árbevételt jegyző cégeknek. A termék ma már elérhető az MVA és a legjelentősebb kisvállalkozói érdekképviseletek alakította konzorciumon keresztül, és a hálózat folyamatosan bővülni fog.

Az EU-hoz frissen csatlakozott 12 ország közül elsőként hazánkban került piacra ez az EU által finanszírozott, visszatérítendő támogatást nyújtó hitelkonstrukció. Az Új Magyarország Vállalkozói Program 2013-ig 83 milliárd forintot költhet el erre a célra.

Az Új Magyarország Mikrohitelt egymással versengő közvetítő szervezetek juttatják el a vállalkozásokhoz. Elsőként a MiFiN - Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt. - kapcsolódott be a programba. A társaság a mikrohitelezés területén nagy múltú és elismert Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), a kisvállalkozói érdekképviseletek (IPOSZ, OKISZ, KISOSZ, ÁFEOSZ), valamint helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok (HVK-k) összefogásával jött létre. Vezetői azt ígérik, hogy a hitelszerződéshez szükséges papírok hiánytalan benyújtása esetén 24 órán belül átutalják az igényelt összeget. A MIFIN közvetítésével ma már minden megyeszékhelyen elérhető az Új Magyarország Mikrohitel. A program meghirdetése óta eltelt két hétben több százan érdeklődtek a MiFiN-nél, és az első szerződések már meg is köttettek.

Hamarosan újabb közvetítő szervezetek kapcsolódnak be az Új Magyarország Mikrohitel értékesítésébe, ezzel a verseny révén tovább javulhatnak a feltételek.

Az Új Magyarország Mikrohitel azt a vállalkozói réteget juttatja forráshoz, amelynek piaci pozíciója kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy legalább is nem a kívánt mértékben erősíthető. A tapasztalat azt mutatja, hogy számos jól fejlődő, ígéretes mikrovállalkozás működik, amelyek eredményeik, mutatóik alapján hitelképesek lennének, de a szigorú követelményrendszer miatt mégsem képesek bekerülni a banki finanszírozás körébe. (Ilyen ok lehet, hogy a vállalkozás túl fiatal, vagy, hogy nem tud kellő biztosítékkal szolgálni.)

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik legfontosabb célja, hogy a mikro- kis- és középvállalkozói szférát kiemelten támogassa, mégpedig azért, mert nélkülük a magyar gazdaság egészének versenyképességi mutatói nem javíthatóak.

Szintén még az első negyedévben várható a következő típusú uniós visszatérítendő támogatási forma, a bankhitelek hátteréül szolgáló Új Magyarország Garancia megjelenése, amely a kis- és középvállalkozásoknak nyújt majd hitelgarancia-lehetőséget, akár 100millió forintos hitelhez is.

Bővebb információt a http://www.mvzrt.hu honlapon talál.

Ugrás vissza Ugrás vissza...