Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megjelent a jegybank hitelezési felmérése

Létrehozva: 2008. szeptember 10.
Módosítás: 2008. szeptember 10.
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
Budapest, 2008. szeptember 10.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb, 2008 júliusában végrehajtott hitelezési felmérésének részletes eredményeit. A jelentés megállapítja: az előző félévben a magyar bankok a korábbiakhoz képest mérsékeltebben enyhítették háztartási hitelezési feltételeiket, míg a vállalati szektorban továbbra is a szigorítás volt a jellemző.  2008 második felében már a háztartási piacon is szigorítás várható.

A háztartási hitelezéssel kapcsolatban a felmérés megállapítja: a bankok hitelezési hajlandósága mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon tovább növekedett 2008 első félévében. Az értékesítésben, a hitelek új hitellel való kiváltásában az elmúlt félévben is tovább erősödött az ügynökök szerepe. Az árjellegű feltételek (díjak, forrásköltség feletti felár) tovább enyhültek. Bár a hitelkamatok emelkedtek, de nem olyan mértékben, mint a forrásköltségek növekedése. Néhány bank a nem árjellegű hitelezési feltételeit igyekezte szigorítani, de összességében a piacon, bár mérsékelten, de enyhítés történt. Bár a bankszektorban tapasztalható erős verseny továbbra is enyhítésre ösztönözne, a bankok szigorítási lépéseket terveznek az év második félévében, főleg a források drágulása és rövidülése, illetve az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A 2008 második negyedévi forinterősödés nem térítette el a háztartásokat a devizahitelektől, ugyanakkor növelte a gyengébb árfolyamon felvett devizahitelek előtörlesztését.

A hazai háztartási hitelezésben előrejelzett szigorításhoz hasonló tendenciák már korábban érzékelhetők voltak a külföldi hitelezési felmérésekben. Az eurozónában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, illetve Litvániában egyértelműen a háztartási hitelezés szigorításáról számoltak be.

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság nem növekszik, sőt van olyan intézmény, amely a vállalati hitelezési aktivitás visszafogásáról számolt be. A válaszadó bankok a kis- és mikrovállalati, illetve a középvállalati szektort kockázatosabbnak ítélték, mint a nagyvállalatokat és az üzleti célú ingatlanprojektek közül a jó minőségűeket. A válaszadók a vállalati hitelek iránti kereslet további erősödését érzékelték, elsősorban nem beruházási, hanem készletfinanszírozási, követelésállomány-finanszírozási céllal. A 2008 második negyedévi forinterősödés miatt a forinthitelekben az előző félévhez képest nagyobb keresletnövekedést érzékeltek a válaszadó intézmények. A bankok - elmondásuk szerint - az előző félévhez hasonlóan szigorították hitelezési feltételeiket (az alkalmazott kamatfelárakban) a kedvezőtlen gazdasági kilátások, az (elsősorban az építőiparban tapasztalható) iparág-specifikus problémák, a csökkenő kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt. Az üzleti célú ingatlanhitelek kapcsán a hitelezési hajlandóság változatlanságáról számoltak be a hitelezési vezetők, és összességében nem változtattak a hitelezési feltételeken. A válaszadók a hitel-visszafizetési arány kismértékű romlását tapasztalták 2008 első félévében a kis- és mikrovállalati körben, és a bankok többsége szerint ez a trend folytatódni fog a következő félévben is. A vállalati szegmensre vonatkozó hazai eredmények hasonlóak a külföldi jegybankok felméréseibe jelzett szigorítási tendenciákhoz.

Az önkormányzati szektorban 2008 első félévében mérsékeltebb ütemben, de folytatódott a kitettségnövekedés. A bankok az elmúlt félévben tovább szigorítottak hitelezési feltételeiket, és a következő félévre a korábbiakban tapasztaltnál mérsékeltebb önkormányzati hitelkeresletet várnak.

A másodrendű jelzálogpiaci válság által kiváltott turbulencia hatásai - az anyabanki finanszírozás jellegétől függően - a válaszadók jelentős többségét az előző félévben is érintették. A forrásköltségek növekedését a verseny erősségétől függően megkezdték az ügyfelekre hárítani.

A jelentés elérhető az MNB honlapján a „Pénzügyi Stabilitás" részben a „Hitelezési felmérés" menüpont alatt.  (http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=mnbhu_hitelezesi_felmeres)

A Hitelezési felmérés gyakorlatának megújítása folyamatban van. Az idei év végén jelenik meg egy a hazai felmérés eredményeinek a hitelezési folyamatokkal való kapcsolatát áttekintő tanulmány. A kapott eredmények, a bankok között végzett felmérés, illetve a nemzetközi összehasonlítás alapján a jegybank jövőre már megújult Hitelezési felméréssel jelentkezik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...