Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új képesség a Magyar Honvédségnél

Létrehozva: 2012. november 26.
Módosítás: 2012. november 26.
Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Magyar Honvédség hivatalosan is képessé és képesítetté vált az úgynevezett előretolt repülésirányítás (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) teljes körű alkalmazására, miután a világon elsők között mind a NATO, mind az Amerikai Egyesült Államok akkreditálta a magyar JTAC-képességet. Az ezt igazoló oklevél a héten érkezett meg a Honvédelmi Minisztériumhoz.

Az új képességgel a magyar katonák együtt tudnak működni a NATO repülő eszközeivel, ami növeli a feladatok végrehajtásának hatékonyságát és a magyar katonák biztonságát a különböző műveleti feladatok végrehajtása során. A világ különböző hadszínterein - ahol többek között magyar katonák teljesítenek áldozatkész szolgálatot -   azért van szükség erre a képességre, hogy a hadműveletek során a harcérintkezésbe került szárazföldi kötelékek közvetlen tűz- vagy más jellegű légi támogatást legyenek képesek kérni a saját erők megóvása és a harcfeladat sikere érdekében.

Az új képesség alkalmazásának lehetősége az országvédelmet illetően is mérföldkőnek számít, mivel az előretolt repülésirányítók természetesen a magyar repülő eszközökkel, így a Gripen vadászgépekkel és a harci-, ill. szállítóhelikopterekkel is közvetlen kapcsolattartásra képesek.

Az előretolt repülésirányító a repülőeszközök "szeme" a levegő-föld műveletek végrehajtása során. A JTAC feladata rendkívül összetett, hiszen bonyolult körülmények között is rendkívül pontosan kell irányítania az akár több ezer méteres magasságban lévő repülőgépeket, vagy éppen a rejtve várakozó, készenlétben lévő helikoptereket.     

A Magyar Honvédség az afganisztáni misszióban évek óta alkalmazza az előretolt repülésirányítás egyes elemeit, a sikeres akkreditációnak köszönhetően azonban mostantól önálló kiképzést és értékelést is végezhetnek a magyar katonák. Az akkreditáció megszerzése tehát igazi mérföldkő a Magyar Honvédség képességei bővítésének folyamatában. A Magyar Honvédség előtt megnyílt a lehetőség a JTAC hazai és régiós keretek közötti fejlesztésére, mivel rendelkezésre állnak magyar kiképzők és egy ellenőr is. A magyar JTAC képesség mind az amerikai, mind a NATO előírásoknak maximálisan megfelel.  

Az előretolt repülésirányítás gyakorlati működését a Magyar Honvédség alakulatai hétfőn délelőtt egy komplex feladat végrehajtás keretében mutatják be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...