Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felkészültek napjaink védelmi kihívásainak leküzdésére

Cikk:

Véget ért a NATO 2012. évi válságkezelési gyakorlata (CMX 12), amelyen a résztvevő civil és katonai szakemberek bebizonyították: Magyarország felkészült, hogy gyorsan, hatékonyan kezelje és hárítsa el a válsághelyzeteket a NATO szövetségi kötelékében.

A gyakorlaton huszonhét tagország, köztük Magyarország és két partnerország vett részt. A gyakorlat elképzelt földrajzi környezetben játszódott, menetét a közelmúltban bekövetkezett események és a reális kockázatok felmérése alapján tervezték meg. A forgatókönyv szerint a szövetséget kiber-, illetve különböző vegyi, biológiai és radioaktív anyagokkal elkövetett támadások érték.

A gyakorlat célja többek között a különböző, hazai válságkezelésben érintett civil, katonai, rendvédelmi szervezetek együttműködésének, a NATO- tagországok és a partnerországok döntéshozatali, válságkezelési eljárásainak gyakoroltatása, összehangolása volt stratégiai politikai szinten. A szerzett tapasztalatok hatékonyabbá, gyorsabbá teszik a stratégiai döntések meghozatalát, ami egy válsághelyzet kezelése és felszámolása során kulcsfontosságú.

Hazánk aktív szerepet vállalt a gyakorlat tervezésében és megvalósításában. A feladatok végrehajtása, a döntéshozatali folyamatok modellezése a kormányzat aktív bevonásával történt.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...