Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ma tartja kilencedik ülését a Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság

Létrehozva: 2007. május 2.
Módosítás: 2007. május 2.
Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
Budapest, 2007 május 2.

Ma tartja kilencedik ülését a Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság, amely megelőzi, illetve – kisebbségi kérdések terén – előkészíti a két kormány második együttes ülését, amelyre május 17-én, Horvátországban kerül sor. A vegyes bizottság megkülönböztetett figyelmet fordít az Európai Unió fejlesztési programjaiban a határokon átívelő projektekre biztosított források felhasználására is.
A Magyar és a Horvát Köztársaság elkötelezte magát, hogy a területükön élő horvát, illetve magyar kisebbség közösségi jogait magas szinten biztosítja, szem előtt tartva, hogy a kisebbségek helyzetének rendezettsége egyben a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő jelentőségű, stabilizáló eleme. Gyurcsány Ferenc magyar és Ivo Sanader horvát miniszterelnök 2005. február 8-án, Budapesten kiadott „Közös Nyilatkozata” is megerősítette, hogy a két kisebbség jogi helyzete rendezett, összhangban az európai kisebbségvédelmi normákkal.
A kisebbségi vegyes bizottság kilencedik ülésének napirendjén a két ország nemzeti kisebbségeinek kulturális, oktatási, önkormányzati ügyei, valamint a kisebbségek által lakott régiók gazdasági, infrastrukturális fejlesztésének kérdései szerepelnek. Az ülés különös hangsúlyt fektet az Európai Unió fejlesztési programjaiban szereplő határokon átívelő projektek – a területfejlesztés, az oktatási és kulturális együttműködés – lehetőségeinek feltárására is.
Ilyen fejlesztési program a „Magyarország–Horvátország Határ-menti Együttműködési Program”, melynek a határon átnyúló komponense a tagállamok és a (potenciális) tagjelöltek kiemelt együttműködését, fokozatos gazdasági integrációját tekinti fő mozgatórugójának. A magyar–horvát együttműködés közösen létrehozott programon és közös intézményi alapokon fog megvalósulni. A két ország közös programdokumentumban fekteti le stratégiai fejlesztési prioritásait. Az ezek alapján készülő konkrét pályázati felhívásokat a két ország jogosult területeinek non-profit szervezetei érhetik majd el.
A program célja a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, amely hozzájárul a két ország nemzeti kisebbségei által legsűrűbben lakott határ menti régió átfogó, az élet minden területére kiterjedő fejlesztéséhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...