Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító telep épül Hodászon uniós támogatással

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. április 16.


Tisztább és egészségesebb környezet 3500 lakosnak

A 3500 lakosú Hodász nagyközségben kiépítik a hiányzó szennyvízcsatorna-hálózatot és megépítenek egy szennyvíztisztító telepet is. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló uniós projekt előkészítésére 38 millió forintot nyert a település. A beruházásról tartott mai sajtótájékoztatón Kóthay László, a KvVM szakállamtitkára elmondta: hazánkban 2015-ig a hálózattal összegyűjtött szennyvizek kizárólag biológiai tisztítás után kerülnek a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 70%-ról 90%-ra fog nőni. A szennyvízprogram megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 és 2013 között 380 milliárd forintot biztosít – tette hozzá a vízügyi szakállamtitkár.

A 3500 fős Hodászon jelenleg nincs vezetékes szennyvízelvezetés, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban helyezi el, ami környezet-egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is problémát okoz, az így elhelyezett szennyvizek ugyanis folyamatosan szennyezik a talajvizet, és emelik a szintjét is.

Az uniós fejlesztés keretében kiépítenek több mint 15 kilométer gerinccsatorna-hálózatot, és megépül egy korszerű szennyvíztisztító telep is, amely naponta 330 köbméter szennyvizet fog megtisztítani.

A beruházással javul a település 3500 lakosának az életminősége, csökken a talajvíz és a rétegvíz szennyezése, ezáltal javul a felszín alatti vizek minősége.

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló projekt tervezett összköltsége több mint 1,2 milliárd forint.
Az előkészítés 45 millió forintba kerül, ennek 85%-át, 38.250.000 forintot a KEOP biztosít. A tervek szerint az idei év végén nyújtja be az önkormányzat a pályázatát a második fordulóra, addig elkészítik a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a műszaki terveket, beszerzik a szükséges engedélyeket, és lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat. A beruházás várhatóan 2013 elején készül el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...