Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Hóvári János kambodzsai megbeszélései

Cikk:

Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára délkelet-ázsiai útja második állomásaként Kambodzsa fővárosában, Phnom Penhben találkozott Sok Annal, az ország első miniszterelnök-helyettesével, majd európai és globális ügyekért felelős külügyi államtitkárokkal és a kambodzsai üzleti élet szereplőivel. A tárgyalások célja a két ország kapcsolatainak dinamizálása, az együttműködési területek meghatározása, aktuálpolitikai kérdések megvitatása volt.

Hóvári János első találkozóján, Sok An miniszterelnök-helyettessel történő a megbeszélés során kiemelte: a magyar külpolitika ázsiai országok irányába történő nyitásának kezdete a magyar EU elnökség idején tartott gödöllői ASEM külügyminiszteri értekezlet volt, ahol Kambodzsa államtitkári szinten vett részt. A vezető magyar diplomata hangsúlyozta, hogy Ázsián belül is egyre fontosabb ASEAN együttműködés elnöke 2012-ben Kambodzsa, eddig is több fontos találkozónak adott otthont, vendégül látva a tagállamok képviselőin túl európai üzletembereket, az EU biztosait is.

Hóvári aláhúzta, hogy a két ország közötti együttműködés legfontosabb területe a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, ezen belül a turizmus, beruházások ösztönzése, de fejlesztéspolitikai projektek lebonyolítása is fontos irány. A helyettes államtitkár tárgyalópartnerének is ismertette az őszre tervezett magyar–ASEAN üzleti konferencia tervezetét, ahova kambodzsai üzletemberek is meghívást kapnak. Ezen túl Kambodzsa is érintett a magyar EU elnökség által kezdeményezett Duna–Mekong együttműködésben: a soron következő 2012. júniusi szakértői konferenciára meghívta Magyarországra az ország képviselőit.

A miniszterelnök-helyettes válaszában kitért arra is, hogy tovább szeretnék bővíteni a Magyarország és Kambodzsa között az UNESCO világörökségi helyszínek kapcsán kibontakozó konzultációt és együttműködést, különös tekintettel arra, hogy ebben a kategóriában az Angkor templom együttes méltán nemzetközi hírű.

A külügyi államtitkári tárgyalásokon a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a nemzetközi békefenntartó műveletekben megvalósított tevékenységükről. A kambodzsai tárgyalópartner külön is hangsúlyozta, hogy posztkonfliktus stádiumon nemrégiben túljutott országuk nemzetközi tevékenységében ez egy új elem, melyet a külvilág bizalma és megbecsülése övez. Phnom Penh erre is építve a 2013-14-es időre megcélozta az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tag helyeinek egyikét, és a korábban kötött kölcsönösségi megállapodás alapján ebben élvezi hazánk támogatását, melyért a mostani konzultáció keretében is köszönetet mondtak.

Kambodzsa támogatja az Európai Unió erősödő szerepvállalását Délkelet-Ázsiában és bízik abban, hogy még ASEAN elnökségük idején sor kerülhet a Délkelet-Ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződéshez (TAC) történő uniós csatlakozási folyamat lezárására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...