Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Kolber István találkozott Danuta Hübner európai biztossal

Létrehozva: 2005. december 9.
Módosítás: 2005. december 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala
2005. december 9.

Magyarországon tárgyal Danuta Hübner, az Európai Unió Bizottságának regionális politikáért felelős biztosa, aki ma délelőtt találkozott Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszterrel. A megbeszélésen Kolber István tájékoztatta a lengyel biztosasszonyt a hazai Regionális Operatív Programokról, és a napokban az országgyűlés elé kerülő Országos Területfejlesztési Koncepcióról.

A miniszter elsősorban az elmúlt időszak eredményeit ismertette: hazánkban kiépült a területfejlesztési struktúra, az igények befogadását, feldolgozását megvalósító, és a támogatások elosztására, valamint a végrehajtásra felügyelő szervezetek rendszere. A közelmúltban számos olyan intézkedésre került sor, mely lerövidíti a tervek benyújtásától a kész létesítmény átadásáig terjedő időszakot. A tárca ösztönzi a területfejlesztés decentralizációját, a térségi versenyképesség megteremtését és a fejlesztési pólusok létrehozását.

Danuta Hübner elismerően szólt a koncepcióról, és reményét fejezte ki, hogy a rendszer megbirkózik majd a nagyszámú igénnyel, mely a források bővülése miatt érkezik. Az Unió következő költségvetési időszakában 2007 és 2013 között várhatóan a jelenlegi összeg mintegy három-négyszeresét költhetjük majd területfejlesztésre.

Hübner asszony ugyanakkor kifejezte szükségességét annak, hogy a regionális területfejlesztési tervek elkészítésekor regionális szinten is ágazati egyeztetés történjen, így biztosítva a források megfelelő elosztását. Azaz: a területfejlesztés végrehajtásakor valóban az épüljön a régióban, amire szükség van, legyen az iskola, gyár, út, bérlakás, egyetem, vagy bármilyen más beruházás.

A hazai küldöttség felvetette: a foglalkoztatáspolitika, a munkanélküliség problémájára megoldás lehet a szociális bérlakások építésének támogatása, mellyel biztosítható a szakképzett munkaerő országon belüli vándorlása. Magyarország számára fontos lenne a panellakások uniós strukturális és kohéziós alapból történő felújítási lehetősége, melyet Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a december 6-7-i Bristoli "Fenntartható közösségek" várospolitikai konferencián is felvetett.

A lengyel biztosasszony végezetül megfogalmazta: az Unió a jelenlegi és következő költségvetési időszakban sem kívánja megszabni a projektek számát, vagy a fejlesztések jellegét, csak a szükséges forrásokat biztosítja hazánk számára: "Az Önök dolga, mire költik a pénzt, milyen projekteket támogatnak és milyen intézményrendszert építenek fel belőle, hogyan ellenőrzik a végrehajtást. A lényeg, hogy hatékonyan és gyorsan működjön. A tervek dícséretre méltóak."

Ugrás vissza Ugrás vissza...