Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:9,5 milliárd forintból készülhet el Győr és térsége települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszere

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda

A Győrben és térségében megvalósuló hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról írt alá szerződést ma Kiss Pál, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője és Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke.

A 9,5 milliárdos projekt eredményeképpen 112 település mintegy 260 ezer lakosa környezetének minősége javulhat a szelektíven gyűjtött hulladék hasznosításával és a biológiailag lebomló hulladékmennyiség csökkentésével, valamint a biztonságos hulladéklerakás feltételeinek megteremtésével.

A Nyugat-dunántúli régióban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben összesen mintegy 2,5 ezer km2-t fednek le a fejlesztések. A projekt a közösségi szelektív hulladékgyűjtés útján - gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, újrahasználati bázisok és regionális válogatómű létesítésével - segíti elő a csomagolási hulladék megfelelő hasznosítását. Ugyanakkor a biztonságos hulladéklerakás érdekében regionális hulladéklerakó- és kezelő központ épül a Győr-Sashegyen.

A projekt keretében 339 hulladékgyűjtő szigetet, 42 hulladékudvart, 2 átrakóállomást és egy válogatóművet létesítenek majd, így valamennyi településen elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés. A biológiai hulladékkezelés feltételeinek megteremtéséhez 90 ezer lakossági gyűjtőedényt helyeznek el, regionális komposztálót létesítenek, a házi komposztálás segítésére pedig 500 komposztládát biztosítanak. Összesen 30 speciális hulladékgyűjtő járművet állítanak üzembe. A fennmaradó települési szilárd hulladék biztonságos lerakására és ártalmatlanítására pedig egy 1,2 millió m3 kapacitású hulladéklerakót építenek. A hulladékkeletkezés megelőzésére több mint 42 térségi újrahasználati bázist és egy központi oktatóközpontot alakítanak ki.

A beruházás eredményeképpen 2016-ra a begyűjtött hulladék mintegy felét anyagában, csaknem 10%-át pedig - elszállítás után - energetikailag hasznosítják.

A projekt 9,5 milliárd forintos összköltségéből mintegy 6,5 milliárd - 68,43 százalék - a tervezett támogatás összege, amely mintegy 5,5 milliárdos európai uniós és 1 milliárdos magyar költségvetési támogatásból áll majd. A kivitelezés idén nyáron megkezdődött a sashegyi hulladéklerakó- és kezelő központ építésével. Az átrakó állomások, a hulladékudvarok építése és a szelektív szigetek telepítése a jövő év elején kezdődik és 2010 tavaszára fejeződhet be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...