Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nemzetközi kerekasztal-megbeszélés a határokat átszelő folyók kommunálishulladék-szennyezéséről

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 25.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezdeményezésére romániai, ukrajnai, szlovákiai és hazai vízügyi és környezetvédelmi, valamint önkormányzati szakemberek folytattak ma megbeszélést a határokat átszelő folyókat érintő kommunálishulladék-szennyezésekről Nyíregyházán. A tárgyaláson a felek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kimondják, hogy lépéseket tesznek a Felső-Tisza és mellékfolyóinak hullámtereiben található háztartási hulladékok eltávolítására és az illegális hulladéklerakás visszaszorítására. A megbeszélés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kóthay László vízügyi szakállamtitkár elmondta: a fenti célok megvalósításához a résztvevők a közeljövőben közös pályázatokat dolgoznak ki és nyújtanak be a négy ország határon átnyúló együttműködési programjának uniós forrásaira.

A Felső-Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt években az áradásokat követően rendszeressé vált, hogy kommunális hulladékot - jellemzően műanyag-palackokat - hoz a víz. Ennek oka, hogy a folyó vízgyűjtőjén - elsősorban az ukrajnai területeken - sok az illegális hulladéklerakó, és az utóbbi időben a hulladék mennyisége is megnövekedett. Az úszó hulladékok kifogása és kezelése évről-évre jelentős költségekkel jár, és komoly kiadást jelent a magyar államnak.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén Magyarország, Románia, Ukrajna és Szlovákia osztozik, a vízgyűjtő területen a környezet és a vizek védelme, a szennyezések megakadályozása és elhárítása az érintett ország kötelessége. Magyarország kezdeményezésére a négy ország vízügyi és környezetvédelmi szervezeteinek vezetői, valamint az illetékes területi önkormányzatok képviselői kerekasztal-megbeszélést tartottak a határfolyók szennyezésének megelőzéséről és a szilárd kommunális hulladék kezeléséről.

A felek hangsúlyozták: mindegyik országnak érdeke a természetes környezeti állapotok megőrzése, a vízminőség javítása, az EU Víz Keretirányelvben foglalt jó kémiai és ökológiai állapot megteremtése.

A szakemberek megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek a folyók hullámtereiben található hulladékok eltávolításának és az illegális hulladéklerakás visszaszorításának érdekében, és addig is minden rendelkezésre álló eszközzel megakadályozzák a határon való átterjedés lehetőségét.

A célok eléréséhez szükséges pénzügyi források megteremtéséhez a közeljövőben közös pályázatot dolgoznak ki és nyújtanak be a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 forrásaira. Az együttműködési programot az Európai Unió finanszírozza, célja, hogy támogassa a közösség külső határai mentén elhelyezkedő, egyelőre tartósan az Unión kívül maradó partnerországok érintett régióival történő együttműködést.

A résztvevő országok feladatuknak tekintik továbbá a lakosság szemléletformálását, a környezettudatos magatartás népszerűsítését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...