Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az IMF jóváhagyta a készenléti hitelkeret negyedik felülvizsgálatáról szóló szakértői jelentést

Cikk:

Pénzügyminisztérium Sajtó
Budapest, 2009. december 18.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. A hitelkeret 2010. október 5-ig áll rendelkezésre, amelynek négy részletben közel a háromnegyede (7,6 milliárd SDR) került ezidáig lehívásra.

A hitelfelvétel feltételeit vizsgáló delegáció 2009. november 4. és 17. között tartózkodott Magyarországon. A feltételek teljesítéséről készült szakértői jelentés – amely tartalmazza a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által 2009. december 4-én aláírt szándéklevelet – alapján az IMF igazgatósága mai ülésén megállapította, hogy a feltételek teljesültek és a 725,1 millió SDR összegű ötödik hitelrészlet lehívható.

A piaci finanszírozási feltételek alapján a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank az ötödik részlet lehívását nem kezdeményezi, az igénybevétel lehetősége azonban a soron következő felülvizsgálat (2010. február) jóváhagyásáig nyitva áll. A fennmaradó hitelkeretet egyenlő részletekben lehet a feltételek teljesítése esetén lehívni a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt.

Az IMF igazgatósági döntéséhez kapcsolódó szakértői jelentés és a magyar hatóságok IMF-nek megküldött szándéklevele az IMF honlapján történő megjelenéssel egyidejűleg a Pénzügyminisztérium honlapján is publikálásra kerül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...