Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar kulturális programok az indiai nagyvárosokban

Létrehozva: 2006. november 15.
Módosítás: 2006. november 15.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
az indiai magyar intézet közleménye
2006. november 15.
Magyar kulturális programok különösen bő választékából meríthet ezekben a napokban négy indiai nagyváros: Kalkutta, Pune, Mumbai és Delhi közönsége.
A Kalkuttai Filmfesztivál ebben az évben a magyar film kiemelt ünnepe. A november 10-17. között zajló seregszemlén összesen 13 magyar filmet vetítenek. Két magyar filmrendező, Tarr Béla és Kézdi-Kovács Zsolt életművét retrospektív sorozattal idézik fel. Rajtuk kívül egy-egy filmmel szerepel még a fesztivál programjában Deák Krisztina, Szemző Tibor és Gárdos Péter. A kalkuttai közönség Szemző Tibor: Az élet vendége – Csoma legendárium c. filmjét különösen nagy érdeklődéssel fogadta, hiszen Kőrösi Csoma Sándor tudományos munkásságának nagy része a Kalkuttában található Ázsiai Társasághoz fűződik. A világhírű magyar orientalista ott alkotta meg legfontosabb tudományos műveit, a Tibeti-angol szótárat és a Tibeti nyelvtant. A Kalkuttai Filmfesztiválon népes küldöttség képviseli a magyar filmszakmát. A szervezők összesen tíz magyar filmes alkotót és szakembert hívtak meg.
Ugyanebben az időben zajlik Fehér Ernő zongoraművész indiai turnéja. A Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal művész hatalmas sikerrel mutatkozott be november 12-én a mumbai Tata-színház ezerfős közönsége előtt, ahol a Bombay Chamber Orchestra kíséretével Liszt Ferenc: Magyar fantázia c. művét adta elő. A zenekari koncert mellett a művész Punéban és Delhiben ad szólóestet, amelynek műsorán Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei szerepelnek.
November 20-án kezdődik a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban három finnugor nyelvű EU-tagország: Magyarország, Finnország és Észtország közös kulturális fesztiválja. A finn EU-elnökség alkalmából rendezendő közös bemutatkozás a három ország kortárs képzőművészeinek kiállításával nyílik meg. Bemutatkoznak a finnugor nyelvek és irodalmak, a Finnugor Filmfesztivál keretében pedig a három ország filmterméséből is ízelítőt kap az indiai főváros közönsége. A Finnugor Fesztivál vendége lesz Deák Krisztina filmrendező és Bálint András színművész.
Ugrás vissza Ugrás vissza...