Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Zajlik az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja

Cikk:

Oktatési és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. november 4.


A Nemzeti Iskolafelújítási Program az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja, mintegy 105 milliárd forint jut az iskolák megújítására, amiből 365 intézmény újul meg 2013-ig - foglalta össze a program eredményeit Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán, Szigethalmon, a Szent István Általános Iskola felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető 5 millió forintot adott az intézménynek a diákok művészeti nevelésére.

Hiller István felidézte, hogy az elmúlt hónapokban 26 felújított iskolát adtak át a Nemzeti Iskolafelújítási Program részeként. A dunaharaszti Hunyadi János Általános Iskola 250 millió forint, a bagi Alapfokú Arany János Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény 223 millió forint, a nagytarcsai Csillagszem óvoda 309 millió forint, az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola 250 millió forint támogatást kapott - említette példaként a szakminiszter, hozzáfűzve, hogy ez még csak a kezdet; 2009-ben további 36 iskolát adnak át az országban 7.6 milliárd forint támogatásból. A legkisebb településtől kezdve a régiós központokig, szinte mindenhol megszépül, megújul egy iskola. Győrújbaráttól, Écstől kezdve, Balatonkenesén, Felsőörsön, Makádon és Ajkán át, egészen Szegedig, Fehérgyarmatig, Nyírbátorig és Szamosszegig. 2009-ben tehát összesen 62 iskola újul meg, több mint 11 milliárd Ft támogatásból. A következő években pedig további 300 iskola követi ezt - fejtette ki.

Az oktatási és kulturális miniszter elmondta, a kormány azért indította el a programot, mert a színvonalas, minőségi oktatás feltétele a modern infrastruktúra. Magyarországon pedig egy felmérés szerint az iskolaépületek több mint 40%-a 1945 előtt épült, 14%-a 1960 és 1970 között, 16%-a pedig 1970 és 1980 között.
Bár költségvetési és NFT-s forrásokból is indultak iskolafelújítások, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében jóval több forrás jut erre a célra, mint ez elmúlt években. Az első eredményeket idén nyártól láthatjuk, és az elkövetkező tanévben, tanévekben folyamatosan újulnak meg az intézmények - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Iskolafelújítási Program összesen 104,7 milliárd forintot fordít az iskolák fejlesztésére. 365 intézmény újul meg a következő években, ők már biztos kapnak támogatást, pályázatuk támogatási döntéssel rendelkezik. A támogatási döntéssel rendelkező pályázatoknál a pályázatok elbírálása megtörtént, a bíráló bizottság javaslatát a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága elfogadta, és megtörtént a támogató levél (azaz a támogatásról szóló értesítés) pályázóhoz történő kiküldése. A támogató levél tartalmazza a megítélt támogatási összeget, valamint az adminisztratív feltételeket

Mint arra a tárcavezető rámutatott, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében az ország minden pontján folyik iskolafelújítás. Régiónként jellemzően 40-70 iskola nyert támogatást. A több száz milliós beruházásoktól kezdve a néhány tízmilliós fejlesztésekig minden típus megtalálható a pályázatok között. Új iskolaépületek komplett felépítése, tantermek renoválása, új tornatermek, játszóterek létrehozása mellett számtalan módon segíti elő a program az ország egész területén az intézmények megújulását - folytatta.

Hiller István megemlítette azt is, hogy rendkívül szigorú szempontok érvényesültek az iskolafelújítási pályázatok elbírálásakor. Figyelembe vették, hogy lesz-e elegendő diák az elkövetkező öt évben, érvényesül-e az esélyegyenlőség (esélyegyenlőségi helyzetelemzést és intézkedési tervet kellett kidolgozniuk az intézményeknek). Az is szempont volt, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlettebbek a forrásokat. Ennek érdekében a hátrányos helyzetű pályázóknak csökkentett önrészt írtak elő. A nyertes intézményfenntartók közül kb. 100 hátrányos helyzetű kistérségi társulásban működik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...