Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyermeki Jogok Világnapja

Létrehozva: 2005. november 18.
Módosítás: 2005. november 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A 16 éve elfogadott Gyermekek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény kihirdetésének napján, minden év november 20-án emlékezünk meg a Gyermeki Jogok Világnapjáról. A gyermekek sajátos helyzete olyan speciális jogok biztosítását is megköveteli, amelyek biztosítják védelmüket, különösen a különböző jogok és érdekek ütközése esetén. Valamennyi döntéshozó, felelősséggel gondolkodó állampolgár kötelessége, hogy a hagyományosan a felnőttek jogaiban gondolkodó társadalom egésze számára nyilvánvalóvá váljon, hogy fejlettségi szintjüknek megfelelően a gyermekeket is megilletik ezek a jogok.

Az ENSZ gyermekekkel foglalkozó speciális ülésszakán 2002 májusában fogadták el az Egy gyermeknek való világért (A world fit for children) című nyilatkozatot. Az ENSZ Millenniumi Deklarációja felhívja a tagországok figyelmét arra, hogy mindig a gyermekek érdekeinek védelme a legfontosabb: a gyermekszegénység, az ellenük irányuló bántalmazás és a kizsákmányolás elleni fellépés. A gyermekszegénység csökkentése érdekében a magyar kormány 2006-tól kezdeményezte a családtámogatási rendszer átalakítását, az új családi segélyezési rendszer létrehozását, valamint az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium arra törekszik, hogy a Gyermeki Jogok Világnapjáról a kellő hangsúllyal és figyelemmel emlékezzenek meg hazánkban is. A megemlékezés egyik kiemelkedő eseményeként november 18-án (pénteken) Göncz Kinga miniszter az ifjúsági és gyermekvédelmi területen dolgozó szakembereknek (pedagógusoknak, gyermekvédelmi szakembereknek, lelkipásztornak, civil szervezet tagjainak) szakmai elismeréseket nyújtott át. A Miniszteri Elismerő Oklevél, a Magyar Ifjúságért Díj és a Magyar Ifjúságért Életműdíj elsősorban köszönet a gyermekek, gyermekeink boldogulásáért végzett munkáért, a lehetetlent is lehetségessé változtató hitért és kitartásért.

A Gyermeki Jogok Világnapján nem lehet ünnepelni a gyermekek nélkül. A minisztérium már második alkalommal szervez november 19-én (szombaton) egész napos gyermekrendezvényt a budapesti Elektromos Sportcsarnokban, ahol kb. 400, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek számára nyújtunk színes, változatos szórakoztató programot. A különféle játékok mellett ebben az évben az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködve különleges bemutatókra és játékokra is sor kerül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...