Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:760 millió forint uniós támogatásból kistérségi járóbeteg szakellátó központ létesül a Gárdonyi kistérségben

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. szeptember 17.


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, uniós támogatással valósulhat meg a gárdonyi kistérségi járóbeteg-központ Velencén. A 2010 tavaszán megnyíló intézmény alapkövét ma ünnepélyes keretek között Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára fektette le. A mintegy 760 millió forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés Velence mellett a Gárdonyi kistérség további hat települése – Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Vereb, Zichyújfalu –, valamint Martonvásár mintegy 20 ezer lakója számára biztosít majd korszerű járóbeteg szakellátást.

Az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, hogy mindenki számára esélyegyenlőséget teremtsen a gyógyítás területén. Ezt szolgálja a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése is, amelynek legfontosabb célja, hogy biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket, szolgáltatásokat azokon a településeken, ahol erre korábban nem volt lehetőség. Hazánk 2007 és 2013 között 453 milliárd forintot fordíthat egészségügyi célú fejlesztésekre. Csaknem 21 milliárd forint jut korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozására, amelyel minden beteg számára elérhető közelségbe kerül a magas színvonalú egészségügyi ellátás.

A Gárdonyi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ több mint 760 millió forint támogatást kapott a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program forrásaiból a Velencén felépülő járóbeteg-szakrendelő megvalósításához. A beruházás révén olyan korszerűen felszerelt, költséghatékonyan működő kistérségi járóbeteg-szakellátó, diagnosztikai és szűrőközpont jön létre, amely biztosítja az érintett települések és a kistérség lakosságának egészségügyi ellátását. A fejlesztés megvalósulása a térségben élők életminőségének javítása mellett pozitív hatással lehet a térség infrastrukturális fejlesztésére és területi felzárkózására is. Az új, 1383 négyzetméteres alapterületű központ 2010 tavaszától 15 szakrendelésnek ad majd otthont. A fejlesztés révén helyben elérhetővé válik a fizio- és mozgásterápia, a gyógytorna, a későbbi tervek között pedig egy gyógyszertár és egy fogorvosi rendelő kialakítása is szerepel.

Az uniós források felhasználása során az egyik legfontosabb szempont, hogy a források a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljanak a válság hatásainak enyhítéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek teremtéséhez. 2007-ben hazánk az uniós tagországok közül az elsők között nyitotta meg a 2007–2013 között rendelkezésre álló támogatási forrásokat. Magyarország az első olyan tagállam, amely kifizetés-igénylést nyújtott be a Bizottságnak a 2007-2013 pénzügyi időszakban. Hazánk időarányosan a 2007-2008-as időszak 9,86 milliárd eurós keretének 89 százalékát hívta le, ezzel a régióban első a források időarányos felhasználásban. A 2008-2009-es időszakban az Európai Bizottság által teljesített időközi kifizetések tekintetében Magyarország 253 millió euró lehívással a 3. helyen áll tagállami összehasonlításban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...