Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kákosy: a sztrájkoló vasutas szakszervezet semmibe veszi az utasok és az adófizetők érdekeit

Létrehozva: 2008. február 4.
Módosítás: 2008. február 4.
Forrás: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2007. február 4.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón fejtette ki a vasutassztrájkkal kapcsolatos álláspontját 2008. február 4-én. A tárcavezető továbbra is szívügyének és legfontosabb feladatának nevezte a vasút megújítását, és határozottan elutasította a sztrájkra hívó szakszervezet utasellenes megmozdulásait. A miniszter értékelése szerint a sztrájk szakmailag megalapozatlan, követelései nem reálisak, a munkabeszüntetés célja csupán a politikai zsarolás.

A gazdasági és közlekedési miniszter kijelentette, hogy a sztrájkoló vasutas szakszervezet semmibe veszi az utasok és adófizetők érdekeit. Minden alapot nélkülöző követelésük teljesítése 30 milliárd forintba kerülne, és semmiképpen sem egyeztethető össze azzal a határozott kormányzati szándékkal, hogy a vasútra szánt közpénzek a működésre a lehető legkevesebbet felélve elsősorban fejlesztésre, modernizációra fordítódjanak. A 30 milliárd forint 30 motorvonat vásárlására biztosíthatna forrást, ezzel az egész Dunántúl villamosított szakaszain ilyen járművek közlekedhetnének.

A miniszter felháborítónak tartja, hogy a sztrájkoló szakszervezet az utasok felkészülését sem teszi lehetővé a munkabeszüntetések időpontjának késői jelzésével, a sztrájkfenyegetés folyamatos fenntartásával. A teljesíthetetlen követeléseket hangoztatók álláspontjukkal kisebbségben vannak a vasúttársaságok dolgozói között, 100-ból 86 érintett munkavállaló nem vesz részt a sztrájkban.

A miniszter megköszönte a dolgozó vasutasoknak, hogy felvették a munkát és segítik az utasok tájékozódását. A vonatra hiába váróktól azt kérte, hogy ne a dolgozó vasutasokat okolják kellemetlenségeikért. Kákosy hangsúlyozta, hogy a MÁV vezetésétől azt várja, folyamatos tárgyalásokon igyekezzenek rendezni a helyzetet, hozzátéve: a politikai zavarkeltők céljai ellentétesek lehetnek a mielőbbi megegyezéssel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...