Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az első európai Ifjúsági Károly-díj nyertese...Magyarország!

Létrehozva: 2008. április 30.
Módosítás: 2008. április 30.
Forrás: Európai Parlament

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Európai Parlament
Budapesti Tájékoztatási Irod
a
2008. április 30.

A magyarországi "Diákok Határok Nélkül" ifjúsági projekt nyerte az Európai Parlament Ifjúsági Károly-díját, amelyet Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke idén első alkalommal adott át április 29-én a németországi Aachenben.  A győztes magyar pályázat keretében minden évben több mint száz magyar, román, szerb, szlovák, és ukrán diák vesz részt európai kérdésekkel foglalkozó vezetőképző tréningeken. A második és harmadik díjat egy brit és egy görög program részére ítélte oda a zsűri.  Az Ifjúsági Károly-díj olyan pályázatokat támogat, amelyek az ifjúság európai azonosság- és integrációtudatának fejlődését segítik elő.

Hans-Gert Pöttering szerint "a verseny elindítása világosan megmutatta, hogy Európa továbbra is vonzó." Az Európai Parlament elnöke örömének adott hangot, "hogy az EU tagállamaiból oly sok fiatal vett részt a versenyben. A fiatalok a benyújtott pályázati projektekkel azt a hitüket fejezték ki, amely európaiként mindannyiunkban  közös".

A győztes pályázatok tehát... Magyarország ,  az Egyesült Királyság és Görögország

A "Diákok Határok Nélkül" győztes program keretében minden évben 135 középiskolás diákot hívnak meg Magyarországra a környező országokból. A diákok két hét alatt olyan un. vezetőképző foglalkozásokon vesznek részt, amelyek elősegítik a határon átnyúló európai közösségek szerveződését. A "Diákok Határok Nélkül" lehetőséget nyújt a továbbtanulási lehetőségek és az EU bővítés megismerésére, valamint a strukturális alapokkal kapcsolatos tapasztalatcserére is.  A diákok megosztják egymással élményeiket, bemutatják kulturális örökségüket, valamint megismerik Magyarország történelmi nevezetességeit. A tábor befejezése után a diákok online fórum segítségével folytatják a tapasztalatcserét és a közösségépítést.

"Ez a projekt - amelynek résztvevői Európa sokszínűségét tükrözik -  példaértékű módon közvetíti az Európai Unióval kapcsolatos ismereteket és annak értékeit. Ez a projekt az európai értékek élő megtapasztalása " - jelentette ki Hans-Gert Pöttering.

A második díjat a "London - Európa Fesztivál" (Egyesült Királyság) kapta. A szintén évente megrendezésre kerülő kéthetes program során mintegy másfél ezren élvezhették a brit főváros kiemelt helyszínein megtartott művészeti rendezvényeket és fórumokat.  A verseny harmadik helyezését a görög Byron Főiskolának ítélte oda a zsűri. Az oktatási intézmény, amely három évtizede foglalkozik az európai identitás fejlesztésének kérdésével, többek között egy új európai uniós tantárgyat vezetett be.

A díjak

A legjobb három projekt 5.000, 3.000, illetve 2.000 eurós díjazásban részesül, valamint júniusban meghívást kapnak az Európai Parlamentbe.

A 27 tagállam győzteseit márciusban választották ki az Európai Parlament politikusaiból és ifjúsági szervezetek képviselőjéből álló nemzeti zsűrik. Közülük április 3-án választotta ki a győzteseket az a döntőbizottság, amelynek tagja az Európai Parlament elnöke, három EP-képviselő és a Károly-díj Alapítvány négy munkatárása volt.  A díjat az Európai Parlament elnöke, Hans-Gert Pöttering és az esemény társrendezője, a Nemzetközi Károly-díj Alapítvány elnöke, André Leysen adta át április 29-én a németországi Aachen városában.

Április 30-án 19.00 órakor a három győztes Angela Merkel német kancellárral találkozik, aki az idei Nemzetközi Károly-díj győztese.

Az EbS (Europe by Satellite) április 30-án, szerdán 11h30 és 17h30 órakor összefoglalót közvetít a díjátadó ünnepségről (http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/all_ebsplan02_week/18-2008/default_hu.htm).

Ugrás vissza Ugrás vissza...