Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Aláírták a Közép-Dunántúli Régió kiemelt projektjeinek első támogatási szerződését

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
2008. július 07.

Balatonfüred önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a reformkori városközpont fejlesztésére. A kiemelt projektnek köszönhetően a 2005-ben műemléki jelentőségűnek nyilvánított városrészben lehetőség nyílik a leromlott állapotú Vasary Kastély, két múzeum, számos tér és park felújítására.

Balatonfüred a balatonfüredi kistérség szervező központja, a Balaton Régió egyik legnagyobb kulturális és történelmi hagyománnyal rendelkező települése. A reformkori városrész, a Balaton partján fekszik, a Balatoni Riviéra övezetében. Ez a városrész 2005-ben Műemléki Jelentőségű Terület besorolást kapott.

A projekt a város hosszútávú stratégiai céljaihoz illeszkedik, a Regionális Operatív Programban támogatást nyert „Balaton-part ékköve I." folytatása, az itt tervezett fejlesztések ennek a projektnek az eredményeire épülnek. A beruházás egyedi a régióban, hiszen egy történelmi városrész komplex fejlesztésére koncentrál.

A projekt megvalósításának helyszínei:

  • A reformkori városrészben lévő Blaha u. 3. szám alatti épület felújítása közösségi funkció kialakításával: Városi Helytörténeti Gyűjtemény valamint Turisztikai Információs Központ létrehozása.
  • A Jókai Mór Emlékmúzeum felújítása, a városrész parkjainak rekonstrukciója, a „Történelmi emlékhelyek, szobrok útjá"-nak kialakítása.
  • A városrészre vezető önkormányzati utak felújítása, modern utcabútorokkal, új közvilágítással való felszerelése.
  • A reformkori városközpont közepén elhelyezkedő ún. Vaszary kastély rekonstrukciója és abban kulturális funkció kialakítása a környezetében lévő közpark rendezésével.

A fejlesztések célja a Balaton térség versenyképességének javítása, a térség idegenforgalmi vonzerejének növelése, a történelmi és kulturális értékek kihasználása, megőrzése és az erős szezonalitás csökkentése. A várhatóan 2010 márciusában befejezett fejlesztés jelentősen hozzájárul a munkaerőpiac szezonalitásának csökkentéséhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...