Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A KELETI MÁR FOGAD ÉS INDÍT VONATOKAT

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság

Budapest, 2008. december 15.

A vasúttársaság értesíti az utasokat, hogy a VDSzSz Szolidaritás által vasárnap 0.00 órától meghirdetett, majd december 14-én 18.00 órától országosra kiterjesztett sztrájkja miatt járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan lesz. A vasúttársaság központi irányítói ugyanakkor készen állnak arra, hogy a vonatközlekedést a magyar vasútvonal egész hálózatán, operatív módon irányítsák.

A tegnapi, vasárnapi nap folyamán az összes közlekedésre kijelölt vonat 2665 volt, ebből közlekedett 2082, elmaradt 583 járat. Részlegesen közlekedett 218 vonat.

A mai, hétfői napon  00.00 – 06:00 óra közötti vonatközlekedési adatok: kijelölt 450 vonatból közlekedett 246, teljes útvonalon elmaradt 179, részlegesen 25 vonatjárat.

A mai műszakváltás megtörtént, ezek szerint a MÁV Zrt.-nél a következők szerint alakult a létszámhelyzet: a 2266 megjelent forgalmi dolgozók közül 104-en sztrájkolnak 2162-en dolgoznak. A MÁV-START Zrt. 1134 munkavállalója közül 294-en sztrájkolnak és 840-en látják el a vasúti szolgálatot.

A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy a sztrájktörvény alapján biztosítja a munkabeszüntetésben részt vevők jogait, de ugyanakkor azon munkavállalók számára, akik dolgozni szeretnének, garantálja a zavartalan munkavégzést. A törvényes eszközökkel a társaság továbbra is azon lesz, hogy ahol a biztonsági feltételek adottak, ott közlekedjenek a vonatok.  

A MÁV hangsúlyozza: a VDSzSz Szolidaritás a mostani munkabeszüntetéssel ismét lehetetlen helyzetbe hozott több ezer utast, főleg ilyenkor, amikor ezüstvasárnapon, sokan szerették volna igénybe venni a vonatokat. Nehéz helyzet elé állította az utasokat a szakszervezet azért is, mert vasárnap többen tértek volna vissza Budapestre, amely most a VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt meghiúsult, bizonytalanná vált.

A miskolci terület jelentése szerint  a MÁV-START vezényelt dolgozókból 24 fő sztrájkol, 17 vezényelt kocsivizsgálókból  17 sztrájkol, az utazószemélyzetből  7 fő sztrájkol. A forgalom területén 262 főből  28 fő (tolatásvezető, forgalmi szolgálattevő) sztrájkol.

A sztrájkhelyzet annyit változott, hogy Szatymaz helyett - Kiskundorozsma állomás fogadja a Budapestről és indítja a Budapestre közlekedő vonatokat. Békéscsabán tovább sztrájkolnak a kocsivizsgálók, így a helyi vonatok forgalma akadozik. Itt is megpróbálnak munkaerőt átcsoportosítani Lőkösházáról, hogy a helyi forgalom megindulhasson. Mezőtúr és Szolnok között a helyi forgalom szintén akadozik a jegyvizsgálók sztrájkja miatt.

A nyugat-dunántúli vasúti közlekedési helyzet a következő. Szombathely állomás a reggeli műszakváltást követően sem tud indítani és fogadni vonatokat. A korábbi gyakorlatot alkalmazva Vép, illetve Ják-Balogunyom állomásokig vonatpótló autóbuszokkal juttatják el az utasokat, ahonnét tovább indulhatnak vonatokkal. Ugyanez a helyzet a Szombathely irányába közlekedő vonatoknál is. Szombathelyen a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók mellett a forgalomhoz tartozó munkavállalók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A reggeli IC sem indult el.
 
Zalaegerszeg csomópont forgalmi szempontból működik, indít és fogad vonatokat, itt kizárólag a MÁV-START Zrt. munkavállalóin, a jegyvizsgálókon és a kocsivizsgálókon múlik, hogy közlekednek-e a vonatok. Zalaegerszeg-Ukk között a még életben lévő pályafelújítás miatti vonatpótló autóbuszos közlekedés folyamatos, megoldott.
 
Veszprém csomópont szintén indít és fogad vonatokat, itt elsősorban a jegyvizsgálók akadályozhatják a vonatközlekedést. A reggeli műszakváltás óta egy gyorsvonat maradt csak el, az is START-os jegyvizsgáló munkabeszüntetése miatt.
 
Celldömölk csomópont csak átmenő vonatközlekedést tud biztosítani, mivel Celldömölkön minden MÁV-START-os kocsivizsgáló sztárjkol. Kocsi vizsgálat nélkül azonban nem indíthatják a vonatokat. A tehervonatok az éjszaka folyamán is, és jelenleg is zavartalanul közlekedtek, illetve közlekednek.
 
A ma reggeli helyzet hasonló a tegnapihoz: Debrecenben és Nyíregyházán is sztrájkol a jegyvizsgálók és kocsivizsgálók nagy része, így a vonatok közül csupán egy-egy tud közlekedni. Kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. Nyíregyházán például éjszaka mindössze 4 vonat közlekedett le.

Budapest Déli pályaudvaron a forgalomirányító és a tolatási műveletekben dolgozók munkabeszüntetése miatt nincs vonatközlekedés, a vonatok a Kelenföldi pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak. Változás, hogy a Keleti pályaudvarra érkeznek vonatok Hatvan felől, Újszász felől és a győri térségből is. Az esztergomi vonatok közlekednek. Ismereteink szerint a Nyugatiban is akadozik a vonatközlekedés.

Székesfehérvár, Pusztaszabolcs állomáson nem sztrájkolnak, Veresegyház térségében sztrájkolnak. Apcnál és Dunaújvárosnál sztrájkolnak, a Budapest-Vác vonalon egy-egy vonat jár csak.  

Gyakorlatilag a belföldi gyors- és IC vonatközlekedés megszűnt, de a nemzetközi vonatokat sem indítják el Budapestre, egyedül a Beográd nemzetközi gyors érkezett hazánk területére.

A magyar vasút vezetése továbbra is bízik abban, hogy a vasutasok túlnyomó többsége belátja: most a jövő, a munkahelyek megőrzése a tét, és nem csatlakozik a kétes célokkal meghirdetett munkabeszüntetéshez. A MÁV Zrt. vezetése ezúton is köszöni minden felelősen gondolkodó vasutas munkáját!

A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon az utasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legfontosabb információkat a sztrájkkal kapcsolatban, illetve tájékozódhatnak a jegyvisszatérítésről, a díjszabási változásokról. A MÁVDIREKT információs központ megerősített szolgálattal várja hívásaikat a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.  A vasúttársaságok elnézést kérnek, hogy a VDSzSz-sztrájk miatt nem tudták elérni céljaikat, vagy csak késve, kényelmetlenségek közepette utazhattak!

Ugrás vissza Ugrás vissza...