Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még három napig lehet jelentkezni a diplomás roma munkavállalók közigazgatásban való elhelyezkedését segítő programra

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2009. október 13.


Még három napjuk van a diplomás roma munkavállalóknak, hogy jelentkezzenek arra a miniszterelnök által meghirdetett programra, amelynek keretében 200 diplomás roma szakember nyerhet felvételt a közigazgatás legkülönbözőbb szintjeire. A program – amely a romák felzárkóztatását és beilleszkedését szolgáló intézkedéssorozat egyik eleme – a vezető roma értelmiségi réteg kiszélesítését, illetve megerősítését szolgálja.

A kormány a diplomával rendelkező roma munkavállalók előtt álló akadályok lebontása érdekében komplex, szakmai és anyagi segítséget egyaránt nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben. A programra október 15-ig lehet jelentkezni a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) honlapján, a www.kszk.gov.hu internetes címen, illetve postai úton.

A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a KSZK végzi. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is, a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével. A programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig is több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. A program stratégiai célja, hogy a felvételt nyertek foglalkozatására határozatlan idejű köztisztviselői státusz keretében, a pályázó szakmai életútjának, képességeinek, érdeklődésének megfelelően kerüljön sor.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A projekt összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja többek közt a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A felvételt nyert munkavállalók első éves fizetését az Államreform Operatív Program, „Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban” elnevezésű projekt 1 milliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.

A diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését segítő projekt csak az egyik eleme a kormány romák felzárkóztatását segítő intézkedéseinek. Emellett a kormány megerősíti például a Tanoda programot, amely azoknak a gyerekeknek nyújt felzárkózási lehetőséget, akiknek az iskolai oktatáson kívül is szükségük van támogatásra. Folytatódik a telepfelszámolási program: Magyarország ötszáz cigánytelepe közül száz felszámolását kezdi meg a kormány 2010 januárjától. Csak jövőre 1 milliárd forint jut erre a célra. Januártól valamennyi önkormányzat uniós pályázatára érvényes lesz az a szabály, amely szerint nem lehet úgy európai uniós forrást elnyerni, hogy az adott településnek ne volna megvalósítható esélyegyenlőségi terve, amelynek végrehajtását a források megítélése után is ellenőrzik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...